Kada krompir i šargarepa malo omekšaju, u šerpu sipajte vodu, pelat, dodajte pasulj (leblebije ) i ječam (testeninu). Kada voda proključa, smanjite temperaturu i kuvajte supu pola sata. Ukrasite svežim bosiljkom i uživajte.
Glas javnosti/ N01S
Sa ishranom najdugovečnijih ljudi na svetu upoznati smo odavno, a sada vam donosimo jedan od recepata za obrok koji ljudi u plavim zonama jedu svakodnevno.
Na neke faktore dugovečnosti poput genetike, ne možemo da utičemo, ali na druge možemo. Ono što jedemo i koliko redovno vežbamo ima veliku ulogu u tome koliko dugo živimo.
Ovo se smatra glavnim razlogom zbog kog stanovnici takozvanih plavih zona imaju najveću koncentraciju stogodišnjaka.
Tiktoker Karli Bodrug gledao je dokumentarac o navikama ljudi u plavim zonama, kada je primetio da oni svakodnevno jedu supu punu povrća.
Kamen temeljac ishrane većine stogodišnjaka su namirnice biljnog porekla, kao što su pasulj, mahunarke, zelenilo i žitarice, a doktor Tim Tiutan je potvrdio da je ova supa zdrava.
„Ova neverovatna supa na biljnoj bazi je puna vitamina, minerala i vlakana. Povrće je bogato vlaknima koja pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi, snižavaju holesterol, poboljšavaju zdravlje creva i pomaže u kontroli težine“, objasnio je on.
Za supu će vam trebati šargarepa, celer, crni luk, krompir, začini, beli luk, pelat, voda, pasulj (ili leblebije), ječam (ili testenina) i bosiljak.
Karli kaže da je prvi korak da se svi sastojci iseku na kockice. Zatim zagrejte veliki lonac na umerenoj temperaturi. Propržite beli i crni luk, pa dodajte šargarepu, celer, krompir, so i biber.
Kada krompir i šargarepa malo omekšaju, u šerpu sipajte vodu, pelat, dodajte pasulj (leblebije ) i ječam (testeninu). Kada voda proključa, smanjite temperaturu i kuvajte supu pola sata. Ukrasite svežim bosiljkom i uživajte.
Glas javnosti/ N01S