Glas Javnosti

Prvi čip u ljudskom mozgu se pokvario – startap Ilon Maska progovorio o problemu, preduzimaju se drastične mere

Svet
Autor: Glas javnosti

Deo moždanog implanta počeo da gubi niti.

Neuralink, startap Ilona Maska, saopštio je da se deo njihovog moždanog implanta pokvario nakon što je sistem prvi put ugrađen u ljudski mozak.

Neuralink je izgradio interfejs za mozak-računar, ili BCI, koji bi na kraju mogao pomoći pacijentima sa paralizom da kontrolišu spoljnu tehnologiju koristeći samo svoje umove. Sistem kompanije, nazvan Link, snima neuronske signale koristeći 1.024 elektrode kroz 64 „niti“ koje su tanje od ljudske kose, navodi se na njenoj veb stranici. 

U januaru, Neuralink je implantirao uređaj 29-godišnjem pacijentu po imenu Noland Arbaugh kao deo studije za testiranje njegove bezbednosti. Kompanija je emitovala video uživo sa Arbaughom koji je koristio BCI u martu, a Neuralink je u apirlskom blogu rekao da je operacija prošla izuzetno dobro.


Ali u nedelji nakon toga, brojne niti su se povukle iz Arbaughovog mozga, rekao je Neuralink na svom blogu u sredu. To je značilo da je bilo manje efikasnih elektroda, što je inhibiralo sposobnost kompanije da meri brzinu i tačnost veze.

Neuralink nije otkrio koliko se niti povuklo iz tkiva.

Kao zaobilazno rešenje, iz startapa su napomenuli da su modifikovali algoritam snimanja, poboljšali korisnički interfejs i rade na poboljšanju tehnika za prevođenje signala u pokrete.

Neuralink je navodno razmišljao i o uklanjanju implanta, ali problem nije predstavljao problem i rizik po Arbughovu bezbednost.

I pored ove greške, iz startapa kažu da Arbaugh sistem koristi oko 8 sati dnevno tokom radne nedelje i 10 sati dnevno tokom vikenda.

Glas javnost/B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR