ponedeljak 14. mart 2011.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Policijski presretači krstare ulicama Beograda i putevima Srbije

Policijski presretači krstare ulicama Beograda i putevima Srbije

BEOGRAD- MUP Srbije i Uprava saobraćajne policije trenutno raspolažu sa deset neobeleženih vozila, takozvanih "presretača", koja krstare na putnim pravcima Koridora 10, autoputevima E-70, E-75 i E-80, Ibarskom magistralom, ali i beogradskim ulicama, a u planu je obnova i povećanje voznog parka.

Srpski vozači vole brzinu
U prva dva meseca 2011. godine zabeleženo je 748 prekršaja, od kojih 667
se odnosi na prekoračenje brzine, a protiv 263 vozača izrečene su
novčane kazne sa rokom plaćanja do osam dana.
Lakićević je dodao da se uglavnom ne sankcionišu manja prekoračenja
brzine već da je namena "presretača" da uoče i sankcionišu teže
prekršaje.
Lakićević navodi da je u 2010. godini podneto 154 zahteva za pokretanje
prekršajnog postupka zbog prekoračenja brzine kretanja van naseljenog
mesta za više od 80 kilometara za čas.

Reč je o vozilima fabričke prozivodnje bez posebnih nadogradnji, ali odabranih sa vrhunskim performansama u svojoj klasi i opremljenih uređajem za snimanje prekršaja, rekao je pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević.

Prema njegovim rečima, vozači "presretača" su iskusni policijski službenici Uprave saobraćajne policije, koji su prošli obuku sigurne i bezbedne vožnje, kao i specijalističku obuku za rukovanje uređajima za merenje brzine.

- Pre angažovanja na tim poslovima rešavali su najkomplikovanije slučajeve saobraćajnog obezbeđenja i vožnje u najtežim uslovima. Svaka ekipa ima najmanje dva člana, jedan upravlja vozilom, drugi snima, dok može imati i trećeg koji popunjava obrasce, kazao je on.

Najčešći saobraćajni prekršaji su nedozvoljena brzina kretanja, nepropisno preticanje, korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje i nevezivanje sigurnosnih pojaseva, naveo je Lakićević.

- Tokom patroliranja u Beogradu uključene su obe kamere za otkrivanje prekršaja kao što su nepoštovanje semaforizovanih raskrsinica, vožnja žutom trakom i neustupanje prvenstava prolaza pešacima, rekao je Lakićević.

On je objasnio da se tu često samo snima prekršaj, a vlasnik vozila se naknadno poziva da dostavi podatke ko je upravljao vozilom dok je načinjen prekršaj.

Lakićević je dodao da "presretači" imaju ovlašćenja da u gradu sankcionišu prekršaj pešaka ili drugih učesnika u saobraćaju, ali da ne dobijaju takve zadatke.

- Presretač može da uključi svetlosnu i zvučnu signalizaciju koja mu omogućava da sustigne vozilo i pokaže mu poruku na tabli zadnjeg stakla na kojoj piše 'Policija usporite', 'Pratite nas' i 'Stop'. Zatim se vozilo vodi do bezbednog mesta, gde se obavlja kontrola vozila, vozača i putnika, rekao je Lakićević.

Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije kaže da vozač može dobiti na uvid snimak prekršaja koji je načinio, jer je softver za merenje brzine povezan sa kamerama.

Komentari

Svaka cast ! Ovo ce nauciti mnoge pristojnom i umerenom ponasanju u saobracaju!

Овде на западу има више полицијских не обележених возила(пресретача)него обележених.та возила су у разним бојама а у њима седе два полицајца у цивилном оделу и када изађу из возила облаче полицијске прслуке.Код нас би требало набавити још пресретача разних модела возила и распоредити их на територији целе државе.Па их пошто проведу неко време у једној полицијској управи пребацити у другу и тако их мешати да грашанима никако не пође за руком да их упамте.Такође треба и регистарске ознаке стално мењати.тако возачи никада неби били сигурни .

Jos jedno odelenje za maltretiranje Gradjana!