ponedeljak 14. mart 2011.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Dečiji klub otvoren za sve beogradske mališane

Dečiji klub otvoren za sve beogradske mališane

BEOGRAD- Vrata Dečjeg kluba u Francuskoj 32 otvorena su svakog radnog dana od 9 do 19 časova za sve beogradske mališane, starije od tri godine, naročito za onu decu koja su imala poteškoća da se adaptiraju u redovnim vrtićkim grupama. U ovaj klub, koji radi već 17 godina u okviru Predškolske ustanove „Dečji dani“, deca i roditelji dolaze kad njima to odgovara, povremeno ili redovno, a ostaju maksimalno četiri sata dnevno.

Shodno dužini boravka, roditelji plaćaju dnevno 270 dinara za boravak do četiri sata ili 3.700 dinara mesečno ako im deca dolaze svaki dan, a ovde se u dva termina održava i pripremni predškolski program.

- U Dečjem klubu svakodnevno boravi oko 60 dece i on je zamišljen kao otvoren prostor u kome deca iz svih krajeva Beograda mogu da dođu da se igraju i provedu kvalitetna četiri sata sa vaspitačicama, sami ili u prisustvu roditelja. Svakom detetu koje dolazi u klub otvaramo zdravstveni karton, tako da je neophodno da prilikom dolaska donesu potvrdu da je dete zdravo, jer je ovo ipak kolektiv, kaže za Beoinfo Snežana Nešić, direktorka PU „Dečji dani“ i dodaje da deca na ovaj način mnogo lakše prihvataju vrtić.

Prema rečima Branislave Miljojković, rukovodioca Dečjeg kluba, ova vaspitno obrazovna ustanova takođe je preporučljiva za decu koje čuvaju bake i deke, jer im obezbeđuje adekvatnu socijalizaciju u kolektivu.

- Postoji poseban prostor za roditelje u kome mogu da se opuste, a dete ima svu slobodu da im tokom igre priđe, jer tako stiče sigurnost i poverenje. Naš program rada se razvijao tokom godina i gradili smo ga zajedno sa decom i roditeljima i podrazumeva da se mi kao vaspitno obrazovna ustanova spontano i nenametljivo uključujemo u porodični sistem, ističe Miljojković.

Polazak deteta u vrtić je veliki korak u njegovom osamostaljivanju, a koliko će period prilagođavanja da traje zavisi od deteta, ali i od saradnje roditelja i vaspitača. Gradska sekretarka za dečju zaštitu Ljiljana Jovčić objašnjava za Beoinfo da u adaptaciji dece učestvuju i pedagozi, psiholozi, socijalni radnici i defektolozi i da ona obično traje od jednog do tri meseca.