četvrtak 13. oktobar 2011.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Beograd do kraja godine dobija Kuću ljudskih prava

Beograd do kraja godine dobija Kuću ljudskih prava

BEOGRAD - Beograd bi do kraja godine mogao da dobije Kuću ljudskih prava u kojoj će biti organizovana javna okupljanja, debate, a građanima pružane informacije o načinu ostvarivanja i zaštite ljudskih prava, saopštili su inicijatori te ideje.

Predstavnici nekoliko nevladinih organizacija predstavivili su inicijativu za osnivanje Kuće ljudskih prava, koju je podržao grad Beograd.

Kuća ljudskih prava, prema rečima direktora Agencije za evropske integracije i saradnju sa udruženjima Danka Runića, biće jedinstveni prostor koji će omogućiti partnerski rad organizacija civilnog sektora i grada Beograda na unapređenju ljudskih prava, lokalne demokratije i vladavine prava.

Izvršni predsednik Građanskih inicijativa Miljenko Dereta rekao je da će do kraja godine Kuća sigurno biti otvorena, navodeći da će prostor biti "u strogom centru grada" ne precizirajući tačnu lokaciju.

Kuća ljudskih prava imaće biblioteku, prostor za javne debate, okupljanja i pružaće pravnu pomoć građanima.

Na konferenciji su najavljene i brojne manifestacije koje će se u Beogradu odvijati u okviru Evropske nedelje lokalne demokratije koja traje do 15. oktobra.

Centralni deo obeležavanja Evropske nedelje biće na Trgu Republike od 13. do 15. oktobra, od 12 do 18 sati, gde će biti postavljen štand grada Beograda i partnerskih organizacija na kome će svi građani moći da se informišu o načinima zaštite ljudskih prava.