četvrtak 13. maj 2010.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Beograd proslavio Spasovdan

Beograd proslavio Spasovdan

Svetom liturgijom i osveštavanjem slavskog kolača u Vaznesenjskoj crkvi, kao i svečanom litijom po centralnim gradskim ulicama, grad Beograd obeležio je danas svoju slavu Vaznesenja Gospodnjeg, u narodu poznatu kao Spasovdan, koju je prvi put od ustoličenja predvodio patrijarh srpski Irinej.

Partijarh Irinej predvodio je tradicionalnu litiju po centralnim gradskim ulicama, gde su mu se, pored sveštenika i nekoliko hiljada građana, pridružili čelnici grada, pitomci i kadeti Vojne akademije, policijska konjica i članovi gradskih horova koji su tokom šetnje pojali duhovne pesme.

Spasovdanska litija kretala se ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana do Terazijske česme, gde se obavilo prvo stajanje i čitanje molitve za zdravlje Beograđana. Zatim je šetnja nastavljena Knez Mihailovom i Pariskom ulicom, i dalje do Saborne crkve, gde je čitana molitva za mir i blagostanje. Litija se potom vratila do Vaznesenjske crkve u čijoj je porti obavljeno treće čitanje molitve u spomen žrtava poginulih u bombardovanju Beograda 1941. godine.

Starešina Vaznesenjske crkve Arsenije Arsenijević ukazao je da je smisao same litije da se vest o vaznesenju prenese ulicama grada, "kao i da se učesnici simbolički uzdignu do nebeskih visina".
On je podsetio je da se spasovdanska litija pomenutom trasom kreće od 1992. godine, kao i da je u tom obliku ustanovio 1862. tadašnji poglavar Srpske crkve mitropolit beogradski Mihajlo Jovanović.

- Proslava praznika završiće se večeras Spasovdanskim koncertom u porti Vaznesenjske crkve sa početkom u 20 sati - najavio je Arsenijević i dodao da će se, u slučaju loših vremenskih prilika, koncert održati u svečanoj sali Ruskog doma.

Učesnike litije pratila je ekipa hitne pomoći koja nije imala ni jednu intervenciju.

Spasovdan je slava glavnog grada, sa kraćim prekidima, od 1403. godine, od kada je despot Stefan Lazarević proglasio Beograd za srpsku prestonicu.

Komentari

Mene interesuje koji jos veliki grad u svetu ovako slavi svoju "slavu"??
Zar Srbija nije sekularna drzava gde se svi njeni stanovnici (treba da) tretiraju jednako???
Kako da slave zidovi, katolici protestanti, musalimani kada se "slavi" po verskim obicajima samo jedne vere?
Sta ce biti kada za nekih 50 god. broj nesrba nadmasi broj Srba ??