sreda 13. april 2011.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Novčana pomoć za zlostavljane žene

Novčana pomoć za zlostavljane žene

BEOGRAD - Odbornici Skupštine grada usvojili su izmene i dopune Odluke o pravima u socijalnoj zaštiti Beograda, kojima se zlostavljena žena uvodi kao novi korisnik prava na stalnu novčanu pomoć.

Žena koja je trpela nasilje u porodici, nakon što izađe iz Sigurne kuće, stiče pravo na stalnu novčanu pomoć na period od godinu dana, u iznosu od 11.000 do 26.000, u zavisnosti da li i koliko dece ima.

- Odluka je predložena radi prevazilaženja posledica porodičnog nasilja i normalizacije života nakon izlaska žrtve iz Sigurne kuće - rekao je sekretar za socijalnu zaštitu Vladan Đukić.

Drugi deo odluke odnosi se na korisnike klubove i centre za dnevni boravak starih i odraslih lica i predviđa produženo radno vreme tih ustanova, koji će ubuduće raditi svakoga dana, osim nedelje, po 12 sati.

Prema Đukićevim rečima, grad Beograd nastoji da obezbedi adekvatan smeštaj za socijalno ugrožene porodice i pojedince koji žive na teritoriji grada - izbeglice i interno raseljena lica, stare i ometene u razvoju.

Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima je vid otvorenog oblika socijalne zaštite, koji se realizuje u stambenim objektima predviđenim za ovu namenu i njime je obuhvaćeno više od 1.800 osoba u 657 stanova. Odlukom je predviđeno da se do kraja godine, sredstvima iz donacija, izgradi jedan objekat sa 20 stanova, nakon čega će biti raspisan konkurs za njihovu dodelu.

Odbornici su usvojili i predloge rešenja o promeni i dodeli naziva ulica na teritoriji opština Voždovac, Savski venac, Palilula i Novi Beograd, kao i postavljanju spomen-obeležja istaknutim srpskim umetnicima.

U naselji Borča, na Paliluli, imenovano je 14 ulica koje su do sada imale privremeni katarstarski naziv, dok je na Novom Beogradu, imena dobilo 85 ulica, naveo je predsednik Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Slobodan Stanimirović.

- Novobeogradske ulice dobile su nazive po starim zanatima, kao i po prijateljskim zemljama, pa će tako ulica paralelno sa Jurija Gagarina dobiti naziv Japanska - precizirao je Stanimirović.

On je istakao da cilj Gradske uprave nije da menja postojeća imena ulicama, već samo da imenuje one koje imaju privremeni katastarski naziv.

- Spomen-obeležja književnicima Lazi Kostiću i Stevanu Raičkoviću biće postavljena na Kalemegdanu, u delu parka predviđenom za postavljanje spomenika poznatim umetnicima. Velikanu srpske nauke Milutinu Milankoviću spomenik će biti postavljen u parku na Vračaru, koji se nalazi izmedu Bulevara oslobođenja, Tiršove i Pasterove ulice - naveo je Stanimirović.

Šef odborničke grupe Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović, koja je prošle godine pokrenula inicijativu da proslavljeni fudbaler Dragan Mance dobije ulicu u Beogradu, rekao je da očekuje da će taj predlog biti na dnevnom redu na sledećoj sednici.

Prema njegovim rečima, ta ideja ima veliku podršku javnosti, ali se čeka saglasnost Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, kako bi se predlog da ulica pored Patrizanovog stadiona ponese Manceovo ime, našao pred odbornicima.

Odbornici Skupštine grada na jučerašnjoj sednici dali su i saglasnost za prenos osnivačkih prava u privrednom društvu "Jezero" sa države na grad i pripajanje tog društva JP "Ada Ciganlija".

- Spajanje tih preduzeća i prenos osnivačkih prava na grad doprineće obogaćivanju ponude i proširivanju kapaciteta popularnog beogradskog izletišta Ada Ciganlija, kao i poboljšanju nivoa usluga privrednog društva "Jezero" - ukazala je član Gradskog veća Jovana Mehandžić.

Odbornici su usvojili i predloge rešenja o izmeni osnivačkih akata Turističke organizacije Beograda i Centra dečjih letovališta i oporavilišta grada Beograda, čime su njihove delatnosti usaglašene sa zakonom i uredbom o kvalifikaciji delatnosti. Usvajanjem ovih odluka završeno je dvodnevno zasedanje gradskog parlamenta.