utorak 13. mart 2012.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Nova oprema za zdravstvene ustanove Beograda

Nova oprema za zdravstvene ustanove Beograda

Tri Doma zdravlja u Beogradu dobiće uskoro savremenu medicinsku opremu za koju je sredstva obezbedio Grad Beograd

BEOGRAD - Domovi zdravlja u Novom Beogradu i Savskom vencu dobiće uskoro novi kolposkop i opremu za digitalizaciju za rendgen aparat, dok će za KBC „Zvezdara” biti nabavljen najsavremeniji operacioni sto. Sredstva za nabavku medicinske opreme i aparata za više zdravstvenih ustanova obezbedio je grad Beograd.

Dom zdravlja „Novi Beograd” dobiće kolposkop – aparat za pregled grlića materice, od izuzetnog značaja za prevenciju zdravlja žene.

–Kolposkopija je posebno važan pregled jer se na taj način mogu detektovati prekancerozne promene ili početni stadijumi malignih promena grlića materice, što omogućava pravovremenu reakciju – kaže dr Svetlana Petković, načelnica Službe za ginekologiju ove zdravstvene ustanove.

Ona ističe da su maligne bolesti grlića materice po učestalosti odmah iza raka dojke, a žena koja bar jednom godišnje dođe na redovan ginekološki pregled, koji obuhvata i kolposkopiju, ima veliku šansu da bude izlečena ukoliko se na materici jave neke promene. Kolposkopija je pregled koji je obavezan i za sve trudnice.

– Više od 90.000 žena dolazi na ginekološke preglede u dva ogranka Doma zdravlja „Novi Beograd” – u Goce Delčeva 30 i Nehruovoj 53. U službi za zdravstvenu zaštitu žena radi 16 lekara sa visokim stepenom edukovanosti za preventivne dijagnostičke metode: kolposkopiju, citologiju i ultrazvučnu dijagnostiku. Svaki naš ginekolog godišnje pregleda više od 1.000 žena, tako da će novi aparat svakako doprineti unapređenju usluga koje se ovde pružaju – naglašava dr Svetlana Petković.

Dragana Zarić jedna je od žena koja redovnim ginekološkim pregledima nastoji da predupredi ozbiljno ugrožavanje zdravlja.

– Svakodnevno slušam o ženama koje odlaze na operaciju i zrače se zato što im nije na vreme utvrđen rak dojke ili grlića materice. Moram da priznam da se izuzetno plašim toga, pa ništa ne prepuštam slučaju kada je zdravlje u pitanju. Dobro je što grad nabavlja novi kolposkop, jer tako pokazuje da ovom problemu pridaje pravi značaj, što će možda uticati i na Beograđanke da se naviknu na redovne preglede kod ginekologa – kaže Dragana Zarić.

Za Dom zdravlja „Savski venac” biće obezbeđena oprema za digitalizaciju (CR sistem) sa štampačem suve tehnologije za novi radiofluoroskopski uređaj. 

– Ova zdravstvena ustanova već poseduje novi rendgen aparat – savremeni radiofluoroskopski uređaj sa teledirigovanim stolom, pa je grad obezbedio sredstva za nabavku štampača, kako bi se štampale dobijene digitalne slike – kaže gradski sekretar za zdravstvo dr Zoran Blagojević.

On ističe da su prednosti digitalizacije povećan kvalitet snimaka i dobijanje slika visoke rezolucije, memorisanje snimaka i nalaza i praćenje pacijenata kroz bazu snimaka, pravljenje kontrolnih snimaka bez potrebe za štampanjem – ušteda filmova, kao i mogućnost snimanja slika i nalaza na kompakt-disku ili USB-u.

Sredstvima grada za KBC „Zvezdara” biće nabavljen najsavremeniji operacioni sto sa mogućnošću različitog pozicioniranja elektrohidrauličkim mehanizmom sa daljinskom kontrolom. Novi operacioni sto doprineće lakšem obavljanju operacija u ovoj bolnici.