petak 12. novembar 2010.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Ugostiteljski objekti poštuju zakon o pušenju

Ugostiteljski objekti poštuju zakon o pušenju

BEOGRAD - Kafići i restorani u centru Beograda prilagodili su svoje prostorije Zakonu o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, koji se od juče primenjuje.

Taj zakon propisuje da u ugostiteljskim objektima manjim od 80 kvadratnih metara može da se dozvoli ili zabrani pušenje, dok je u objektima većim od te površine vlasnik dužan da najmanje polovinu stolova, pultova i šankova odredi za nepušače. Taj prostor mora biti kod ulaznih vrata.

U kafićima na Obilićevom vencu većim od propisane površine agenciji Beta juče je rečeno da su podelili prostor za pušače i nepušače pre desetak dana i da za sada nije opao promet. Ipak, u tim i u kafićima u Nušićevoj ulici i na Trgu Republike posećeniji su delovi za pušače.

U kafiću "Simbo L" na Obilićevom vencu i u Nušićevoj ulici, koji su manji od 80 kvadrata, od juče je istaknut znak za zabranu pušenja. Menadžer kafića "O.K.no" Igor Jovanović kazao je Beti da očekuje pad prometa zbog stupanja na snagu novog zakona o pušenju.

- Deo za pušače je uvek pun, a u delu za nepušače obično su zauzeta dva stola. Mi smo podelili prostor pre desetak dana, ali je bilo lepo vreme i popunjene su bašte, pa za sad nema razlike u prometu - naveo je on.

U restoranu "Ruski car" ne očekuju nikakve promene zbog stupanja na snagu novog zakona, jer u tom objektu od ranije postoji pušački i nepušački deo. U kafiću "Grinet", čije se pušački i nepušački delovi nalaze na suprotnim stranama ulice, više je gostiju u pušačkom delu.

Na centralnim beogradskim ulicama juče se moglo videti dosta pušača ispred firmi u kojima rade.

U Srbiji je od juče zabranjeno pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima i na radnom mestu, a za kršenje tog propisa kazne su 5.000 dinara za pojedince i od 500.000 do milion dinara za pravna lica.

Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu je donet 5. maja ove godine i zabranjuje pušenje u svim državnim institucijama.