petak 12. novembar 2010.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Dečak Maksim dobio šetalicu

Dečak Maksim dobio šetalicu

BEOGRAD - Trogodišnji Maksim Lović će od sada moći samostalno da se kreće i tako zadovolji svoju radoznalost pomoću posebne šetalice koju mu je poklonio Sekretarijat za dečju zaštitu. Osim ove šetalice namenjene deci sa teškoćama u razvoju, gradska sekretarka Ljiljana Jovčić donela mu je i slatkiše i igračke, javlja Beoinfo.

Maksim, koji odnedavno pohađa vrtić "Venčić" na Savskom vencu, jedno je od 197 dece sa smetnjama u razvoju koja su uključena u rad takozvanih razvojnih grupa po beogradskim vrtićima.   

- Brinemo o svoj deci koja žive na teritoriji grada, a pošto se Maksa nalazi u beogradskom vrtiću, tim pre je briga za njega intenzivnija. Pokrenuli smo inicijativu da se i ova deca postepeno uključuju u redovne vrtićke grupe, ali da bi se to postiglo, potrebno je pružiti dodatnu podršku i porodici, jer je jasno da su sva ortopedska pomagala vrlo skupa. Mi smo Maksimu poklonili šetalicu, tako da on sada može sam da se kreće i da dotakne sve ono što želi, a može da izađe napolje i da šeta po ravnim trotoarima - rekla je Ljiljana Jovčić.

Maksimovi roditelji Marija i Dragan bili su zatečeni posetom. Kažu da je mali Maksa do sada bio isključivo njihova briga.  

- Prijatno smo iznenađeni da se neko uopšte interesuje za naše dete. Zaista nismo očekivali ovako vredan poklon. Ova hodalica će mnogo značiti Maksi, kao i informacija koju smo upravo dobili da će on posle izvesnog vremena možda moći da krene i u redovan vrtić - kaže tata Dragan Lović.  

Inače, oko 1.000 dece s lakšim teškoćama u razvoju već se nalazi u redovnim vrtićkim grupama. Posle Nove godine pri Sekretarijatu za dečju zaštitu biće aktivirana posebna linija "Dečji telefon", kako bi roditelji koji imaju ovakve probleme ili nedoumice mogli da dobiju odgovarajuće informacije na jednom mestu.    

Gradska sekretarka Ljiljana Jovčić najavila je da će do 20. novembra na nivou svih opština biti formirane interesorne komisije, koje će se zajedno sa sekretarijatom brinuti da se svakom detetu pruži adekvatna dodatna podrška, kako ne bi ostalo zatvoreno u kući.