ponedeljak 11. jul 2011.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Beograd na 38 stepeni, građani se navikavaju

Beograd na 38 stepeni, građani se navikavaju

BEOGRAD- U Beogradu je u nedelju u 16.00 časova izmerena najviša temperatura u evropskim gradovima - 38 stepeni.

Kako je rečeno u Republičkom Hidrometoerološkom zavodu, sutrašnja maksimalna temperatura biće za stepen manja, dok će se u utorak živa termometra zaustaviti na 32. podeoku.

Hitna pomoć nije imala veliki broj intervencija, a Beograđani vrućinu lakše podnose nego juče zato što se organizmi postepeno navikavaju na visoku spoljnu temperaturu, rekao je načelnik Hitne pomoći Željko Bačević.

"Od jutros smo intervenisali 105 puta, od toga je 26 bilo na javnom mestu. Taj broj nije posebno veliki niti neočekivan s obzirom na visoku temperaturu", rekao je Beta Bačević.

Prema njegovim rečima, tropske temperature zahtevaju prilagođavanje organizma i to je proces koji traje nekoliko dana. Kako je rekao, građanima je danas lakše na visokoj temperaturi nego juče.

"Organizmu treba nekoliko dana da se prilagodi. Danas je lakše nego juče jer se organizmi navikavaju. Ipak, potrebno je izbegavati napore bilo koje vrste, kao i bilo kakvo fizičko naprezanje", rekao je Bačević.

On je preporučio građanima da tokom "najžešće" vrućine ne izlaze iz stanova, da to pogotovo ne čine bolesnici i starije osobe, a savetovao je i da se vodi računa o rashlađivanju prostorija i konzumiranju vode.

"Neophodno je da se stambeni prostori rashlađuju umereno, da se klima-uređaji koriste pravilno. Takođe je važno i tuširanje i redovno uzimanje vode, ali ne preterano jer i to izaziva znojenje", rekao je Bačević.