sreda 11. maj 2011.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Beograđani za grobna mesta duguju 415 miliona dinara

Beograđani za grobna mesta duguju 415 miliona dinara

BEOGRAD - Korisnici grobnih mesta u Beogradu JKP "Pogrebne usluge" duguju više od 415 miliona dinara, a najvećim dužnicima, koji naknadu za zakup i održavanje grobnog mesta nisu platili i po celu deceniju, preti prekop grobnog mesta, izjavio je direktor tog preduzeća Dragan Baltovski.

Oko 50 miliona dinara duguju nosioci prava korišćenja grobnih mesta u kojima su sahrane obavljene pre jedne, dve ili tri godine, a ima onih koji naknadu od 860 dinara godišnje nisu platili i po 10 godina.

- Prekop grobnog mesta, koji je predviđen za neredovne platiše, krajnja je mera koju bi hteli da primenimo i zbog toga smo na više načina apelovali na korisnike da izmire svoja dugovanja i upozoravali ih na posledice koje mogu imati ukoliko to ne urade - kazao je Baltovski.

On je podsetio da je to urađeno objavljivanjem obaveštenja u štampi i na sajtu preduzeća, a početkom marta i maja, svakom domaćinstvu, uz uplatnice Infostana, uručen je poseban letak sa podacima o dugovanju.

Prema njegovim rečima, u poslednja dva meseca sve više građana izmiruje dug prema tom preduzeću, a zaostala dugovanja mogu da se izmire na rate, o čemu se potpisuje ugovor sa JKP "Pogrebne usluge".

Plaćanje naknade za zakup i održavanje grobnog mesta predviđeno je Odlukom grada Beograda, a ona je namenjena za finansiranje uređenja i održavanje parcela na grobljima, staza između njih, kao i objekata za sahranjivanje, kapela i ispraćajnih trgova.

- Ukoliko žele da groblja budu uredno održavana, treba redovno da plaćaju naknade, jer ne postoje druga sredstva kojim bi moglo da bude finansirano održavanje večnih počivališta - kazao je Baltovski.

Na teritoriji Beograda postoji 10 grobalja - Novo, Zemunsko, Centralno, Banjičko, Novobežanijsko, Starobežanijsko groblje, Topčider, Orlovača, Lešće i Zbeg.

Komentari

A zašto zakupci ili vlasnici grobnih mesta ne dobijaju račune od JKP Pogrebne usluge? Ja treba da se setim da su moji roditelji platili obaveze do 2013. i da odem da platim račun kada dođe vreme. Zašto mi ne dođe račun (e-mailom, sms-om, papirnom poštom, bilo kako), zašto su korisnici usluga oni koji moraju da brinu o plaćanju obaveza, a JKP je potpuno amnestirano od bilo kakve odgovornosti?

Da, tako je .