petak 11. mart 2011.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Stabilno snabdevanje beogradskog tržišta mlekom

Stabilno snabdevanje beogradskog tržišta mlekom

BEOGRAD - Obnavljanje proizvodnje mleka u "PIK Zemun" značajno će doprineti uspostavljanju stabilnosti snabdevanja grada Beograda tom životnom namirnicom, izjavio je član Gradskog veća Miroslav Čučković prilikom obilaska tog javnog preduzeća.

Kapacitet proizvodnje mleka u mlekari PIK Zemun na dnevnom nivou iznosi 6.133 litra, odnosno na mesečnom nivou oko 180.000 litara u proseku, kazao je Čučković i istakao da su kapaciteti proizvodnje mleka u tom preduzeću povećani za 100 odsto.

Grad se priključio naporima Republike da se uspostavi stabilnost snabdevanja tržišta mlekom, što će pored obnavljanja proizvodnje u mlekari PIK Zemun, biti učinjeno i dovođenjem novih stočnih grla i podsticajima koje Grad Beograd daje, istakao je Čučković.

Pomoćnik direktora gradske Uprave za poljoprivredu Saša Đorić kazao je da Grad Beograd za proizvodnju mleka na svojoj teritoriji daje određene vrste podsticajnih sredstava, odnosno subvencija za stočarsku proizvodnju.

- Za ovu godinu predviđeno je oko 16 miliona dinara za isplatu premije za mleko u visini od 2,5 dinara po litru - zadržan je iznos koji je davan i prošle godine, precizirao je Đorić, naglašavajući da je to dodatna premija koju Grad daje na republičku premiju za mleko.

On je ukazao da je zbog ograničenog iznosa sredstava, ta premija ograničena samo na fizička lica, odnosno registrovana poljoprivredna gazdinstva.

Grad isplaćuje i posebna sredstva za "prvotelkinje", odnosno svaku oteljenu junicu u iznosu od 6.500 dinara po grlu, naveo je on, dodajući da se ta sredstva isplaćuju za fizička lica i privredne subjekte, uz jedini uslov da se mleko isporučuje i prerađuje na teritoriji Beograda.

Ove godine za fizička lica biće izdvojena i podsticajna sredstva za nabavku steonih junica radi poboljšanja genetskog potencijala stočnog fonda na teritoriji grada, u ukupnom iznosu od 40 miliona dinar. Uz ulaganja i povećanje stočnog fonda, PIK Zemun vrlo brzo bi mogao da proizvodi i prerađuje 50.000 litara mleka (na dnevnom nivou), naglasio je Rakić, napominjući da proizvodni asortiman sada obuhvata kiselo-mlečne proizvode, pasterizovano mleko i nekoliko vrsta sireva, maslac, buter i kačkavalj.

Komentari

Uvek tako. Nema, nema, nema..... pa se podigne nenormalno cena e, onda, ima. Bravo