petak 10. decembar 2010.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > U Beogradu više starih nego mladih stanovnika

U Beogradu više starih nego mladih stanovnika

BEOGRAD- U Beogradu već decenijama opada natalitet, smanjuje se broj mladih, a prosečna starost stanovnika prestonice je 41 godina, rečeno je na obeležavanju 19 godina postojanja Gradskog centra za socijalni rad (GCSR).

U strukturi stanovništva deca čine samo 20 odsto, a zabrinjava i rast broja starih bez sredstava za život, istakla je direktor GCSR u Beogradu Snežana Stošković.

- Prošle godine imali smo blizu 80.000 korisnika, od čega su 34 odsto deca, što je povećanje od 6.000 u odnosu na ranije godine. U hraniteljske porodice smešteno je 748 mališana, a u ustanove socijalne zaštite 729 dece i više od 3.700 odraslih i starih, rekla je Stoškovićev na skupu u hotelu Kontinental.

Prema njenim rečima, u GCSR zaposleno je 560 radnika, među kojima su brojni stručnjaci za rešavanje problema u porodici, pružanju pomoći deci bez roditeljskog staranja, mladima sa problemima u ponašanju i materijalno ugroženim osobama.

- Činimo sve da bi doprineli rešavanju problema sa kojima se naši korisnici i klijenti suočavaju, a da bi mogli da odgovorimo na sve njihove zahteve, neophodno je da konstantno učimo i usavršavamo se, rekla je Stoškovićeva.

Ona je dodala da se o ugroženima u oblasti socijalne zaštite brine 17 odeljenja na opštinskom nivou, kao i Odeljenje za analitičko-istraživački rad, Savetovalište za brak i porodicu i Odsek za finansijsko - računovodstvene poslove.

Pomoćnik ministra za rad i socijalnu politiku Suzana Paunović ocenila je da je obeležavnje godišnjice GCSR i predstavljanje rezultatata rada te ustanove odlična prilika da se razmene iskustva, čuju primeri dobre prakse i istakne da GSCR čini mnogo na poboljšanju kvaliteta u toj oblasti.

- GCSR je najveća ustanova socijalne zaštite, sa najvećim brojem zaposlenih i, ako se uzme broj korisnika koji pokriva, ne može se meriti sa ostalim ustanovama koje imamo u sistemu, rekla je Paunovićeva.

Ona je dodala da je, posle 20 godina, utvrđen novi Nacrt zakona o socijalnoj zaštiti i dodala da to nije zasluga samo resornog ministarstva, već da iza toga stoje svi zaposleni u oblasti socijalne zaštite i rada.

Na dvodnevnom skupu u hotelu Kontinental biće predstavljeni primeri i projekti dobre prakse i održani okrugli stolovi na temu socijalne zaštite.

Gradski centar za socijlani rad u Beogradu osnovan je pre 19 godina odlukom Skupštine grada Beograda i integracijom tada{njih opštinskih centara za socijalni rad u jednistvenu ustanovu socijalne zaštite.