petak 10. decembar 2010.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Gradske službe spremne za prvi sneg

Gradske službe spremne za prvi sneg

Sve gradske službe su spremne za sneg koji se očekuje, tako da će na ulicama prestonice biti angažovano oko 60, a na periferiji 20 ekipa Zimske službe JKP Beograd-put, izjavio je za Beoinfo rukovodilac te službe Željko Maravić.

- Sve je spremno za zimski režim rada, a večeras će polovina naših kapaciteta dočekati sneg i pad temperature koji se najavljuje.

Ova služba poslove obavlja prema programu koji je usvojila Skupština grada, tako da se prvo čiste ulice prvog prioriteta- istakao je Maravić.

Zimska služba JKP Beograd-put, od ove sezone ima 153 vozne jedinice, što je za 15 odsto više nego prethodne godine.

Od ove godine u nadležnosti Zimske službe je čišćenje 143 stajališta javnog gradskog saobraćaja, JKP „Gradska čistoća” će čistiti 1.089, a JKP Zelenilo – Beograd 150 stajališta.

Za čišćewe snega i leda na ulicama, putevima i mostovima zadužena je Direkcija za puteve, kao i JKP „Beograd-put”. Čišćewe javnih gradskih površina, javnih stepenica, podzemnih prolaza i trotoara širih od pet metara obavqaće JKP „Gradska čistoća”. JKP „Zelenilo – Beograd” zaduženo je za čišćenje pešačkih staza u parkovima i trotoara oko njih, a JKP „Parking servis” za čišćenje javnih parkirališta i trotoara oko njih.

Rok završetka čišćenja ulica prvog prioriteta je dva do četiri sata po prestanku padavina, a drugog 48 sati nakon završetka čišćenja ulica prvog prioriteta.

U skladu sa Operativnim programom i planom rada Zimske službe, koji je izrađen u saradnji sa Direkcijom za puteve, ove sezone ta služba održava 720 ulica prvog i 850 ulica drugog prioriteta, što je više od 2.200 kilometara.

Zimska služba je angažovana u svih 17 gradskih opština, a podizvođači su angažovani u opštinama Sopot, Mladenovac i Barajevo.

Obaveza svih Beograđana je da preko skupština i saveta stanara organizuju čišćenje trotoara ispred svojih objekata.

To važi i za vlasnike i korisnike poslovnog prostora, investitore na gradilištima, kao i za privatna lica čiji se objekti graniče sa javnim saobraćajnim površinama.

Za čišćenje i održavanje puteva prvog i drugog reda, kao što su most „Gazela”, Pančevački most, Ibarska magistrala, nadležno je JP „Putevi Srbije” sa svojim izvođačima.