subota 10. april 2010.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Opservatorija napunila 123 leta

U POSETI ASTRONOMSKOJ OPSERVATORIJI U ZVEZDANOM GAJU

Opservatorija napunila 123 leta

- Dragi korisnici, molimo vas da za međunarodne pozive birate 00 umesto 99 - čulo se iz slušalice telefona. Potom isti tekst, ovaj put na engleskom. Mi smo samo želeli da čestitamo našim astronomima 123. rođendan opservatorije. A čuli smo automatsku sekretaricu. - Kakve to sad međunarodne pozive kad se opservatorija nalazi samo 10 minuta od centra grada, zapitali smo se posle dvadesetak bezuspešnih pokušaja da preko raznih telefona stupimo u kontakt sa nekim iz ove naučne ustanove.

[ antrfile ]Sledi selidba opservatorije Mi smo preduzeli korake koji su u završnoj fazi da astronomsku stanicu izmestimo na planinu Zvezdara nazvana po opservatorijiMnogi žitelji beogradske opštine Zvezdara ne znaju kako je njihov kraj dobio ime.  Sadašnja zgrada Opservatorije je izgrađena pre skoro 80 godina, a njeno otvaranje, 1932. dočekano je sa velikim ponosom naroda i velikim ambicijama naučnika. Kompleks zgrada opservatorije predstavlja primer rane moderne arhitekture u Srbiji. Projekat je obišao mnoge međunarodne izložbe, a svom autoru, Janu Duboviju, doneo titulu doktora nauka.Prozvali su je Zvezdarnica, a kasnije će i čitavo područje dobiti naziv Zvezdara. Do tada se ovaj beogradski kraj zvao Veliki Vračar.

Na kraju smo odlučili da batalimo uzaludan posao, pa smo se bez najave lično uputili ka najvišoj tački Beograda gde se u srcu Zvezdarske šume nalazi zgrada Astronomske opservatorije. I isplatilo se. Direktor Zoran Knežević sedeo je u svojoj kancelariji i ljubazno je pristao da nam odgovori na sva naša pitanja.  - Zbog čega ne možemo da vas dobijemo na broj koji smo dobili od službe informacija - pitali smo Kneževića. - To je - koliko je meni poznato - broj centrale, a nekoliko mojih kolega i ja imamo direktne brojeve. Ne znam šta ste vi okretali, ali ukoliko znate lokal osobe koju tražite, ukucate ga umesto zadnje dve cifre i dobijate direktnu vezu - odgovorio je lakonski. Dao nam je i svoj broj.    - Dobro, a koliko ste imali značajnih otkrića u opservatoriji - nastavili smo s bombardovanjem pitanjima gledajući u opremu oko nas. - Za 123 godine postojanja otkrili smo tridesetak asteroida, od kojih je 15 uvršteno u Međunarodni katalog. Živo nas je interesovalo kad su otkrili poslednji, jer je sam teleskop - prastar: uskoro će napuniti 90 godina "života" u Beogradu, u koji je stigao iz Nemačke u okviru ratnih reparacija Kraljevini Jugoslaviji. Naravno, tridesetih godina prošlog veka su naši astronomi bili uspešni, ali sad... -  Klimatski prilike nad Beogradom ranije su bile znatno povoljnije za razliku od danas, a i posedovali smo savremenu opremu za to doba. Danas zbog blizine svetlosne rasvete nisu moguća bilo kakva precizna posmatranja. Opservatorije moraju da se nalaze daleko van grada i na većoj nadmorskoj visini jer se nebeska tela najbolje vide sa visokih planina.