utorak 9. avgust 2011.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Gostovanje izložbe o Banjičkom logoru u Čačku

Gostovanje izložbe o Banjičkom logoru u Čačku

BEOGRAD - Izložba Istorijskog arhiva Beograda "Logor Banjica - Logoraši" gostovaće od 10. avgusta do 1. septembra u Galeriji "Nadežda Petrović" u Čačku.

Izložba, čiji su organizatori Istorijski arhiv Beograda i Međuopštinski istorijski arhiv Čačka, koncipirana je u tri segmenta i sastoji se od knjiga, fotografija i dokumenata.

U prvoj celini predstavljeni su izgled i delatnost Logora Banjica, drugi deo prikazuje nemačku okupacionu i srpsku kolaboracionističku vlast, kao i logorsku upravu, dok su u trećem delu izložbe predstavljeni logoraši, streljanja, ekshumacija, identifikacija i sahrana žrtava, saopšteno je iz Istorijskog arhiva Beograda.

U centralnom delu postavke izdvojena je tragična sudbina doktorke Rahele Levi Mićić i njene četvorogodišnje ćerke Vere, koje su u logor dovedene 30. maja 1944. i streljane 1. oktobra iste godine, samo nekoliko dana pre oslobođenja.

S njima je u logoru bio i Rahelin tromesečni sin Veroljub koji je preživeo streljanje i sada s porodicom živi u Beogradu.

Poseban segment izložbe čine izložena dokumenta i drugi eksponati koji svedoče o životu i stradanju zatočenika s područja opština Čačak i Lučani, izabranih iz fondova Istorijskog arhiva Beograda i Međuopštinskog istorijskog arhiva Čačka.

Izložbu prate i dvotomna knjiga "Logor Banjica - Logoraši" i katalog "Logor Banjica 1941-1944 zatočenici: s područja Čačka i Lučana".

Na području Beograda u periodu od 1941. do 1944. godine postojalo je nekoliko logora, a najviše pisanih tragova sačuvano je za Koncentracioni logor Banjica. Logor na Banjici primio je prve zatočenike 9. jula 1941. godine, a do rasformiranja, 3. oktobra 1944. godine, kroz njegove kapije prošlo je gotovo 30.000 ljudi raznih nacionalnosti, zanimanja, starosnih doba, političkih opredeljenja.

Od 23.637 registrovanih zatočenika Banjičkog logora stradalo je 4.286 ljudi. Broj zatočenika s prostora sadašnjih opština Čačak i Lučani (nekadašnji srezovi: trnavski, ljubićki i dragačevski) bio je 1.149, odnosno 4,86 odsto.

Izložba "Logor Banjica - Logoraši" prvi put je postavljena u aprilu 2009. godine u Galeriji Istorijskog arhiva Beograda, a gostovala je u Budimpešti i Gornjem Milanovcu.