petak 8. jul 2011.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Počelo "Zeleno leto" u Vinči

Počelo "Zeleno leto" u Vinči

BEOGRAD - Obeležavanje Dana Dunava u Beogradu počelo je na platou ispred Arheološkog nalazišta Vinča. Turističko društvo Grocka i UG "Pokretač", uz pomoć Centra za kulturu Grocka, Predškolske ustanove "Lane" i Dramskog studija "Grocka", prikazali su okupljenima na koji način deca i mladi vide rešavanje problema zagađenosti životne sredine. Kompletan projekat odobrio je i podržao Sekretarijat za zaštitu životne sredine.

- Život uz reku uvek je podrazumevao aktivan odnos čoveka i prirode, pa se tako i ideja ove manifestacije vodi za tim da se široj javnosti ukaže na vrednosti i značaj uključivanja u promociju i očuvanje prirodnih bogatstava Dunava. Samo zajedničkim naporima, uz podeljenu odgovornost, možemo doprineti postizanju evropskih standarda u oblasti zaštite voda i životne sredine, čuvajući na taj način Dunav za buduće generacije, poručila je Marija Grubačević, pomoćnica gradskog sekretara za zaštitu životne sredine.

Ove godine Turističko društvo Grocka odlučilo je da se ukazivanje na probleme i načine rešavanja zaštite vodotokova i životne sredine ne završi jednodnevnom manifestacijom. „Zeleno leto" u Vinči trajaće do 17. septembra u okviru kojeg će biti organizovane brojne akcije i programi. Sledeće nedelje organizuje se trasiranje pešačkih staza kroz voćnjake i vinograde Grocke. Nastavlja se sa obeležavanjem kritičnih mesta na kojima se stvaraju „divlje" deponije, gde će se uz pomoć učenika osnovnih i srednjih škola postavljati table sa porukama da se ta mesta ne koriste za odlaganje otpada. U avgustu se organizuju dve izložbe. Tema prve izložbe biće zaštita vodotoka Dunava i njegovih pritoka, a zasniva se na pozitivnim iskustvima podunavskih zemalja. Druga izložba biće posvećena reciklaži otpada na pozitivnom iskustvu nordijskih zemalja. Svakog meseca biće organizovani i prateći programi, poput pozorišnih programa i koncerata. Svi programi su planirani da se organizuju na obali Dunava ispred Arheološkog nalazišta "Vinča" u Vinči, rekla je za Beoinfo Miroslava Pavlović, predsednica UG "Pokretač", koji je partner u ovom projektu.