petak 8. april 2011.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Tradicionalni Dečji maraton sutra u Beo Zoo vrtu

Tradicionalni Dečji maraton sutra u Beo Zoo vrtu

BEOGRAD - Tradicionalni 18. dečji "Smoki maraton" biće održan sutra, 9. aprila, u Zoološkom vrtu, uz učešće 150 mališana, a prvi put će trčati i deca sa invaliditeteom, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Najmlađi Beograđani trčaće na čuvenoj stazi oko slonare, dugoj 230 metara, a ta trka biće uvertira za "veliki" 24. Beogradski maraton 17. aprila.

- Kvalifikacije za "Smoki maraton" održane su tokom proteklih nekoliko dana u vrtićima, predškolskim ustanovama, parkovima, šetalištima i na stadionima - rekla je gradska sekretarka za dečiju zaštitu Ljiljana Jovčić.

Ona je precizirala da su deca trčala u opštinama Grocka, Palilula i predškolskim ustanovama iz ostalih delova grada.

- Trčalo je 18.000 mališana, a u subotu će se takmičiti nabrži - kazala je ona, dodajući da sve više roditelja podržava ovu manifestaciju koja promoviše zdrav način života.

Ambasador UNICEF-a u Srbiji i naš legendarni košarkaš Aleksandar Đorđević izrazio je zadovoljstvo što Dečiji maraton traje, uz konstataciju da će humanitarna organizacija koju predstavlja uvek podržavati manifestacju u kojoj se deca usmeravaju na sport.

- Nadam se da će u subotu biti mnogo sunca i osmeha i da će pobediti iskrenost, najlepša osobina kod dece. Neka pobedi druženja i sport, ne mora uvek najbolji - rekao je novinarima Đorđević.

Generalni sekretar Atletskog saveza Srbije Slobodan Branković rekao je da je Dečiji maraton važan događaj, jer očekuje da će se većina takmičara opredeliti za atletiku, ali da se neće ljutiti ukoliko izaberu i neki drugi sport, jer je "najbitnije decu skloniti sa ulice".

Po prvi put na Dečijem maratonu učestvovaće 20 dece sa invaliditetom, kao rezultat saradnje Beogradskog maratona sa Savezom za sport i rekreaciju invalida Beograd (SSRIB).

- U Dečjem maratonu će učestvovai 20 dece sa različitim kategorijom invaliditeta i svi će oni biti pobednici, jer će uložiti veliki napor da završe trku - rekao je sekretar SSRIB Aleksandar Vujčić.

Ulazak takmičara sa vaspitačima u Zoološki vrt planiran je za 10 časova, prve kvalifikacione grupe startuju u 11, dok se proglašenje pobednika i završetak manifestacije očekuje oko 13 časova.