petak 8. mart 2013.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > U Frontu za 24 sata rođeno 30 beba

U Frontu za 24 sata rođeno 30 beba

BEOGRAD - U beogradskim porodilištima u toku 24 sata, u periodu od 5. do 6. marta, rođene su 74 bebe, od čega 30 u GAK "Narodni front", pišu 24 sata.

Lekar koji je bio u dežurnoj ekipi rekordnog dana kaže da su bez poteškoća porodili 30 žena. Zanimljivo je da je isti lekar bio u smeni i u prethodna dva navrata kada su padali rekordi u "Frontu".

U ovoj bolnici u jednoj smeni radi pet lekara, dok se u porođajnim boksovima nalazi deset kreveta.

"U periodu 5. na 6. mart bila je velika gužva i radili smo uobičajene procedure, samo malo ubrzanim tempom. Tokom 24 sata svih deset kreveta bili su non-stop puni, žene su se samo smenjivale, a dežurni tim lekara je kao i uvek profesionalno i bez muke uspeo da porodi sve mame. Radimo u velikom porodilištu i navikli smo na veliki broj porođaja, pa nas retko šta u tom smislu može iznenaditi", kaže Dragana Mladenović, glavna sestra.

U lekarskom timu koji je bio dežuran kada je rođeno 30 beba, svaki lekar porodio je minimum pet žena, a kolegijalno insistiraju da se "vode kao tim".

"Sigurno sam porodio bar pet žena u ta 24 sata, a iskren da budem i ne sećam se tačnog broja, jer je bila velika gužva. Ipak, pamtim dan kada su u našem porodilištu rođene čak 42 bebe i to se ponovilo još jednom, a oba puta kada smo oborili rekorde u broju rođenih beba, ja sam bio u smeni", kaže dr Dobrivoje Smiljković iz dežurnog tima.

On naglašava da jedan lekar nikada ne porađa više žena istovremeno.

"Mogu svi kreveti da budu puni i, iako u boksovima radi pet lekara, jedan lekar porađa samo jednu ženu. Kada se jedna od njih porodi, u njen krevet donose sledeću i tako redom, nikada ne porađamo istovremeno više njih, niti one sve mogu biti u istom porođajnom procesu u isto vreme", kaže ovaj ginekolog-akušer.

24sata.rs