petak 7. maj 2010.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > U kuci cveća 2.400 ljudi

NA 30. GODIŠNJICU OD SMRTI JOSIPA BROZA TITA

U kuci cveća 2.400 ljudi

BEOGRAD - Na 30. godišnjicu smrti Josipa Broza Tita, 4. maja, njegov grob u Beogradu obišlo je gotovo 2.400 ljudi, rečeno je u Muzeju istorije Jugoslavije.

Kroz Kuću cveća, gde je sahranjen predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, prošlo je 2.396 ljudi, ne računajući članove partijskih i državnih delegacija, izjavila je portparolka Muzeja Mirjana Slavković.

Kuća cveća bila je otvorena za posetioce od osam do 16 sati, a već u 13 sati na biletarnici je zabeleženo 1.128 posetioca, da bi krajnji rezultat, nakon obeležavanja Titove smrti u 15.05, bio za hiljadu veći od onog iz 4. maja prošle godine, kada je došlo 1.368 ljudi.

Posetioci su došli iz svih krajeva bivše Jugoslavije, a na parkingu ispred Muzeja istorije Jugoslavije, u čijem je sklopu Kuća cveća, najviše je bilo autobusa iz Hrvatske - Rijeke, Zagreba, Varaždina i Čakoveca.

Titov grob su obišli i njegov unuk Josip - Joška Broz i delegacije njegove Komunističke partije (KO), zatim delegacija Socijalističke partije Srbije predvođena Žarkom Obradovićem i Aleksandrom Antićem, kao i delegacije desetak zemalja - članica Pokreta nesvrstanih.

Na bivši Dan mladosti, 25. maj, kada se obeležavao Titov rođendan, Muzej i njegov grob je 2009. godine posetilo 2.729 ljudi.