četvrtak 7. april 2011.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Skup "Beograd za Japan" u nedelju na Trgu Republike

Skup "Beograd za Japan" u nedelju na Trgu Republike

BEOGRAD - Grad Beograd i Srpsko-japansko društvo "Beograd - Tokio" organizovaće u nedelju, 10. aprila, u 12 časova na Trgu Republike skup podrške i zahvalnosti narodu Japana "Beograd za Japan", saopšteno je iz Gradske uprave.

Prisutnima će se obratiti gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i ambasador Japana Tošio Cunozaki, a skupu podrške prisustvovaće i druge istaknute ličnosti iz kulturnog, javnog i sportskog života.

Radnici JKP "Zelenilo Beograd" i "Srbijašume" iz jednog od 93 takozvana "žuta" autobusa, koje je Japan donirao, podeliće građanima 1.001 sadnicu trešnje, koja u Japanu simbolizuje verovanje da prosperitet i ljubav očekuju svakoga ko prolećni dan sa porodicom provede ispod rascvetale trešnje, čime će biti poslata poruka narodu Japana da nije zaboravljen.

Na štandovima Crvenog krsta, koji će biti postavljeni na platou Trga Republike, biće postavljene kutije za dobrotvorne novčane priloge, a građanima će biti omogućeno i da na posebno pripremljenim kartama upišu svoje želje narodu Japana.

Od 2000. godine, pored 93 autobusa, Japan je donirao i desetak sanitetskih vozila, rendgen aparate i drugu medicinsku opremu, a pomogli su i rekonstrukciju i opremanje više osnovnih, srednjih škola i fakulteta, ustanova kulture i izgradnju 206 stanova za ratne vojne invalide i 50 stanova u okviru socijalnog stanovanja u naselju Kamendin, navodi se u saopštenju.