Glas Javnosti

VUČIĆ SAMO BLEFIRA, ZAPAD SE SPRDA: Izlazimo iz Saveta Evrope, pobedićemo NATO zemlje, pisaćemo rezolucije...

Politika
Autor: Glas javnosti

Izaći ćemo iz Saveta Evrope ako Kosovo bude primljeno.

Kandidovaćemo se za nestalnu članicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, pa ćemo non-stop da pišemo rezolucije.

Ubedljivo ćemo da pobedimo dve NATO zemlje. Sve su ovo poruke predsednika Srbije Aleksandra Vučića kojima je u poslednjih mesec dana na svaki ugašeni mali požar, palio neki novi, veći. Umirivao domaću, a provocirao međunarodnu javnost…


Dve su ključne teme na kojima je Aleksandar Vučić u prethodnih nekoliko nedelja “bildovao” svoj rejting. Prva je prijem tzv. "kosova" u Savet Evrope, a druga Rezolucija o Srebrenici.

Dok se uveliko govorilo o tome da će se razmatrati prijem Kosova u Savet Evrope, Vučić je gostujući na TV Prva, 22. marta, vrlo jasno rekao da ćemo videti da li će Srbija ostati članica ove organizacije.

“Vi idite sa tim pa ćemo onda videti da li će Srbija da ostaje ili ne u Savetu Evrope. Videćemo možda će vam se više svideti da imate Prištinu u Savetu Evrope nego da imate Beograd i Srbiju“, rekao je Vučić nakon što je ta organizacija potvrdila da će o članstvu Kosovo raspravljati krajem marta.


Savet Evrope (Foto: Jutjub)

Za Vučića to bilo de facto izbacivanje Srbije iz članstva, iako nije jasno na osnovu čega je konstruisao takav stav. Prošle godine, u februaru i martu, nakon što se saglasio sa sporazumima iz Brisela i Ohrida, Vučić je prihvatio i tačku 4 u kojoj se jasno navodi da Srbija neće blokirati članstvo Kosova ni u jednoj međunarodnoj organizaciji.

Zatim je na red došla Rezolucija o Srebrenici. Predsednik Srbije je ovim povodom rekao više interesantnih stvari.

Rat rezolucijama

Pre svega, da će se Srbija kandidovati za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN, ukoliko u Ujedinjenim nacijama bude izglasana Rezolucija o Srebrenici. A da će potom svake godine podnositi predloge rezolucija o izvršenom genocidu na teritoriji Srbije. U Kragujevcu, Kraljevu, Jajincima, pa u Jasenovcu.


„Dve NATO zemlje iz istočne Еvrope su se kandidovale za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN. Ako se rezolucija usvoji mi ćemo istog dana da se kandidujemo za nestalnu članicu 2025. godine“, rekao je Vučić, dodajući da će Srbija ubedljivo pobediti obe NATO zemlje koje su se do sada kandidovale.

On je istakao i da će Srbija potom svake godine podnositi predloge rezolucija o izvršenom genocidu na teritoriji Srbije, u Kragujevcu, u Kraljevu, Jajincima, pa u Jasenovcu.

“Nećemo navoditi Nemce, pa neka protumače o kome je reč. Negde je poginulo i do 80 i 90 puta više ljudi nego u Srebrenici. Pa da vidimo kako će to da odbiju. A čujem, otvorili su takvu Pandorinu kutiju da će uskoro da se suoče sa predlogom Rezolucije o genocidu nad sovjetskim i ruskim narodom u Drugom svetskom ratu“, rekao je Vučić.


Vučić i Kurti u Ohridu  (Foto: Jutjub)

Komentarišući Vučićev narativ i njegove “pretnje”, direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović kaže da je apsolutno jasno da su ovakve poruke namenjene isključivo domaćoj javnosti.

“I to ne celoj, već samo biračima Srpake napredne stranke. Vučić se svojim simpatizerima oduvek obraća na ovaj način. Te njegove pretnje su tako formulisane, da on izgleda vrlo hrabar, jak. I da građanima ništa drugo ne preostaje nego da se sviju pod njegove skute. Činjenica je, međutim, i da veći deo birača kojima se on obraća ne zna što to uopšte znači, niti šta je to Savet Evrope ili Savet bezbednosti UN”, kaže Popović.

Oni koji znaju šta je to i šta bi značio izlazak iz ovih međunarodnih organizacija, znaju i da se te Vučićeve pretnje nikad neće ostariti.

“Jer, ukoliko bi se zaista ostvarile, posledice bi bile drastične, a ne verujem da je SNS vlast spremna da snosi odgovornost za tako nešto”, kaže Popović.

A šta kaže međunarodna zajednica

Kad je u pitanju efekat ovih poruka na međunarodnu zajednicu, Popović kaže da ima utisak da više niko ne obraća pažnju na to što Vučić priča.


“To govori o njegovom ugledu. Iako bi, u načelu, ovakve poruke trebalo da izazovu samo štetu za Srbiju, mislim da međunarodna zajednica više niti sluša, niti obraća pažnju na ono što Vučić priča. Svesni su i oni da su to prazne pretnje namenjene isključivo domaćoj javnosti. U prilog tome govori da nismo imali nijednu ozbiljnu reakciju na ovakve njegove poruke”, zaključuje Popović.

Tome u prilog govori i izjava izvestiteljke za tzv. "kosovo" u Evropskom parlamentu Viole fon Kramon, nakon Vučićeve najave da će Srbija istupiti iz Saveta Evrope.

„Srbija, naravno, neće otići. Ta izjava ne bi trebalo nikoga da impresionira. Članice Saveta Evrope će same odlučiti koga će prihvatiti. Ne znam šta on priča protiv članstva Kosova“, napisala je Viola fon Kramon na društvenoj mreži Iks.


Glas javnosti/N07S

(Mišljenja i stavovi u ovom tekstu nisu nužno stavovi redakcije GLASA JAVNOSTI)

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Ko k u 22.04.2024 13:28:07 h
     0 
Kkkkkkil