subota 6. novembar 2010.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Đilas obišao prvu "beogradsku" bebu

Đilas obišao prvu "beogradsku" bebu

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas obišao je danas na Institutu za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije prvu bebu rođenu u okviru programa drugog pokušaja vantelesne oplodnje, koji finansira grad.

- Rođenje jednog malog života je najveći uspeh od svih projekata koje smo pokrenuli u Beogradu - rekao je Đilas i dodao da je srećan što je grad na neki način dobio svoju prvu bebu, jer je oplodnja finansirana iz budžeta u kome učestvuju svi građani.

On je dodao da će druga beba začeta vantelesnom oplodnjom doći na svet sutra, a da se u okviru tog programa očekuje još oko 100 beba.

Prva "beogradska" beba je dečak Nikola, težak 3.450 grama i dug 50 santimetara.

- Presrećna sam što sam konačno postala majka i mogu svima ostalim da poželim istu sreću - rekla je Zora Avramović, koja se pet godina lečila od steriliteta.

Tata Negoslav Avramović zahvalio je gradu koji im je omogućio drugi pokušaj vantelesne oplodnje i poručio svima koji imaju slične probleme da budu uporni i strpljivi i da počnu na vreme da razmišljaju o porodici.

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Aleksandar Ljubić rekao je da se majka porodila juče, uz pomoć carskog reza i zahvalio gradu na podršci koju pruža svim onim koji pokušavaju na taj način da dobiju bebu.

Ljubić je istakao da postupak vantelesne oplodnje košta oko 200.000 dinara, a osnovni uslovi su da žena nije starija od 40 godina i da nema dece.

- Oko 40 odsto žena koje su ušle u program vantelesne oplodnje je zatrudnelo i svi mi koji vodimo računa o njima, potrudićemo se da bude što više beba - kazao je Ljubić.

Sporazum o finansiranju drugog pokušaja vantelesne oplodnje za parove, grad Beograd potpisao je u novembru prošle godine, a u toku ove godine za tu namenu iz gradskog budžeta izdvojeno je 50 miliona dinara za 215 parova.

Vantelesnu oplodnju od 2006. godine finansira i Ministarstvo zdravlja i do sada su u okviru tog programa rođene 904 bebe.

Od ove godine proširena su prava finansiranja i na drugi pokušaj postupka vantelesne oplodnje za sve parove na teritoriji Srbije, a pomerena je i starosna granica žena na 40 godina u momentu odlučivanja o uključenju u proces.

Komentari

Bravo za Djilasa.