petak 6. april 2012.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Akcija klik za treće doba u Obrenovcu pri kraju

Akcija klik za treće doba u Obrenovcu pri kraju

BEOGRAD - Udruženje građana „Snaga optimizma” u saradnji sa Lokalnim volonterskim servisom opštine Obrenovac i Gerontološkim centrom privodi kraju realizaciju projekta međugeneracijske saradnje „Klik za treće doba”.

Projekat je podržala Komisija za saradnju sa nevladinim organizacijama i omladinom opštine Obrenovac.

Osnovna ideja programa „Klik za treće doba” bio je altruizam zasnovan na volonterskom radu i međugeneracijska razmena ideja i stavova.

Fokus projekta bio je na problemu nedovoljne integrisanosti starih lica u moderne tokove društva.

Programom se želela postići promena putem aktivnog druženja starih lica sa mladima.

Aktivnostima je bilo predviđeno da volonteri Lokalnog volonterskog servisa posećuju lica u Gerontološkom centru i pomažu im da koriste internet i stupaju u kontakt sa svojim rođacima ili prijateljima koji imaju mejl, fejzbuk ili skajp naloge.

Volonteri Volonterskog servisa opštine Obrenovac pomažu korisnicima centra da se dopisuju sa najbližima, pronalaze i šalju fotografije, poruke i slično. Aktivnosti uključuju i grupno druženje, takođe uz pomoć moderne tehnologije.

Na video-bimu volonteri u pozorišnoj sali sa svojim „novim prijateljima” krstare internetom: čitaju novine, slušaju muziku, posećuju izložbe, rodna mesta ili bilo koju drugu destinaciju koju korisnici centra požele.

Na ovaj način korisnici Gerontološkog centra suočavaju se sa jednim novim, virtuelnim svetom u kome mladi već žive, čime se distanca između ove dve socijalne grupe bitno smanjuje.

U okviru ovog projekta korisnici Gerontološkog centra trenutno učestvuju u vajarskoj radionici i pripremama za premijeru predstave koju spremaju sa volonterima.