sreda 5. novembar 2008.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Trezor energije

ZGRADA U VELIKOM MOKROM LUGU ŠTEDI STRUJU I TOPLOTU ZA ČAK 80 ODSTO

Trezor energije

Specijalni blokovi čuvaju toplotu, solarne sonde na krovu greju vodu, a specijalne cevi dovode toplotu iz geotermalnih izvora. Umesto pet, troši se samo jedan kilovat struje

Zgrada u Velikom Mokrom Lugu, koju gradi preduzeće "Beodom", štedi 75 odsto toplotne energije i smanjuje troškove proizvodnje tople vode za čak 85 odsto, zahvaljujući upotrebi specijalnih građevinskih blokova, i ugradnjom najsavremenije tehnike, koja uključuje i solarne sonde postavljene na krovu. Reč je o takozvanoj niskoenergetskoj stambenoj jedinici koja koristi obnovljivu energiju. Izgradnja je počela u junu, a useljenje novih stanara očekuje se u martu 2009. godine. Objekat gradi firma "Beodom", sa srpsko-francuskim kapitalom.
- Naš objekat ima sistem podnog grejanja geotermalnom energijom, a to znači da se uz pomoć sondi koje se postavljaju u zemlju, a čiji broj zavisi od kvadrature objekta, uz pomoć toplotne pumpe crpi toplotna energija iz zemlje koja se sprovodi do domova - objašnjava Milena Gojković - Mestre, direktor "Beodoma", i dodaje da se na ovaj način ostvaruje ušteda od četiri do pet puta. Prema njenim rečima, jedan utrošeni kilovat električne energije koji se potroši za rad toplotne pumpe zamenjuje oko pet kilovata koji bi se utrošili na drugačije načine grejanja.

SLOBODNA JOŠ TRI STANA

Od 11 stanova u novoj zgradi, samo tri još nemaju vlasnike.
- Očekujemo da će se preostali stanovi prodati u kratkom roku, jer se sve više priča o ovom tipu gradnje, tako da su i naši potencijalni kupci bolje informisani - kaže Mestreova i dodaje da o njihovom uspešnom poslovanju u Srbiji govori i činjenica da ih je podržao Oliver Dulić, ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje, koji je obećao da će doći na useljenje zgrade.

U trospratnici sa 11 stambenih jedinica su stanovi od 40 do 70 kvadratnih metara.
- Kvadrat stana u našoj zgradi, u odnosu na druge, skuplji je od 200 do 250 evra - naglasila je Mestreova i istakla da se ta razlika u ceni veoma brzo nadoknadi i to upravo uštedom na potrošnji električne energije. - Pored savremenog načina zidanja i korišćenja specijalnog bloka, debljine 38 centimetara i pomenutih sondi, naša zgrada opremljena je i solarnim kolektorima koji obezbeđuju stalan protok tehničke tople vode. Prema rečima direktorke firme "Beodom", na ovaj način ostvaruje se ušteda u proizvodnji tople vode od 85 odsto.

Zbog velikog broja geotermalnih izvora u Srbiji ovakav način gradnje može da doživi pravi "bum".
- Zgradu u Velikom Mokrom Lugu projektovala je firma "Studiodosi" iz Ravene, a "Beodom" kao investitor ima nameru da nastavi izgradnju takvih objekata, s obzirom na sve veću svetsku energetsku krizu - rekla je Mestreova i podsetila da u gotovo čitavoj zapadnoj Evropi investitori imaju obavezu da grade upravo energetski štedljive zgrade.

Ključne reči: