petak 5. februar 2010.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Živimo na planeti Nikole Tesle

TRIBINA O GENIJU IZ SMILJANA U PRIVREDNOJ KOMORI BEOGRADA

Živimo na planeti Nikole Tesle

Mobilni telefon, internet, televizija... ovo su izumi Tesle, bez koga svet danas ne bi bio isti! Ovo je zaključak tribine o Nikoli Tesli koja je upriličena u Privrednoj komori Beograda.

yNjegovi izumi su preteča telekomunikacionih tehnologija.
- Naučnici ni danas ne mogu da odgonetnu način na koji je Tesla zamislio bežični prenos energije, mada se on koristi, ali ne na način na koji je to srpski naučnik zamislio - ukazao je akademik Aleksandar Marinčić.

- Tesla je znao kako struje visoke frekvencije može da prenese kroz vazduh, a da elektromagnetni talasi ne povrede ljude - podsetio je Marinčić i dodao da je veliki naučnik, predstavljajući brodić sa daljinskim upravljanjem na koji ne mogu da deluju elektromagnetna ometanja, udario temelje savremenim telekomunikacionim uređajima, pre svega mobilnim telefonima.

Stručnjak za informatiku Momčilo Simić rekao je da mi danas prenos informacije bežičnim putem smatramo normalnim, kao i televizijsku sliku sa Meseca i Venere, a Tesla je to patentirao još krajem 19. veka, samo je trebalo da stigne vreme kada će se razviti tehnologija koja će moći da koristi te patente.

Komentari

Sva ta tehnika ide na stetu radnicke klase. Dok nije bilo mobilnih mogla se hvatati krivina a sad te cas nadju. Dok nije bilo struje ljudi su se razmnozavali, nisu mogli da spavaju od 17h kad padne mrak pa do 06h ujutru kad se svane, a sad tv, kompjuteri, internet i razna cuda za dokolan narod.