petak 5. februar 2010.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Nagrade španske fondacije „Mir i saradnja"

NA MEĐUNARODNOM DEČIJEM KONKURSU OD 6.500 LIKOVNIH RADOVA ČETVORO NAGRAĐENIH IZ SRBIJE

Nagrade španske fondacije „Mir i saradnja"

Priznanja španske fondacije „Mir i saradnja", u partnerstvu sa nevladinom organizacijom „Naša Srbija" juče su uručena u Starom dvoru. Ova fondacija svake godine organizuje konkurs na kome učestvuju deca iz svih zemalja sveta, a dodele priznanja organizuju se jednom godišnje u različitim zemljama.

Na konkursu je učestvovalo 50 zemalja sa više od 6.500 likovnih radova, od kojih su nagrađena 63 crteža. Među dobitnicima diploma je i četvoro dece iz Srbije: Jovana Kostadinović (5) iz Niša, Iva Španić (6) i Milena Rakočević (6) iz Beograda i Isidora Kvrgić (9) iz Nove Pazove. Diplomom u kategoriji škola nagrađena je Hemijska medicinska škola u Vršcu, a među gostima bila je i Sousan Nikzat, profesorka iz Irana, koja je doputovala specijalno za tu priliku i primila nagradu u ime svoje škole. U umetničkom delu programa učestvovali su Akademski hor „Kolegijum muzikum" i dirigent Darinka Matić-Marović, kao i Sara Marjanović, pijanistkinja.

Ceremoniji su prisustvovali Tatjana Tadić, pokrovitelj događaja, Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda, Žarko Obradović, ministar prosvete, Injigo de Palasio Espanja, ambasador Španije, Hoakin Antunja, predsednik fondacije „Mir i saradnja", Sanja Pajević-Bundalo, direktorka „Naše Srbije", i predstavnici stranih ambasada, koji su u ime dece iz svojih zemalja primili nagrade, kao i deca dobitnici iz Srbije.

Injigo de Palasio Espanja, ambasador Španije, kazao je da je saradnjom ove dve fondacije i uz učešće Tatjane Tadić još jednom na delu pokazano kako treba raditi u interesu dece.
- Verujem da je mir nešto za šta se vredi boriti i nadam se da ćemo i dalje nastaviti sa naporima za razumevanje i međucivilizacijski dijalog, a taj put nas u sigurnu budućnost vodi upravo preko mladih ljudi - rekao je ambasador Španije. Predsednik fondacije „Mir i saradnja" Hoakin Antunja zahvalio je na časti koja mu je ukazana prijemom u Starom dvoru i diplomatama koji su omogućili ovoj fondaciji da bude prisutna u celom svetu.

Ključne reči: