subota 4. decembar 2010.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Pomoć invalidima u trolejbusima

Pomoć invalidima u trolejbusima

BEOGRAD - Na trolejbuskoj liniji 22, koja saobraća od Studentskog Trga do Kruševačke, 20 asistenata pomagaće osobama sa invaliditetom da uđu i izađu iz vozila gradskog prevoza, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Asistenti-kontolori biće rasporođeni na osam vozila i imaće specijalne prsluke i identifikacione kartice, rekla je portparol Gradskog saobraćajnog preduzeća "Beograd" Slavica Stevanović, prilikom predstavljanja akcije "Asistent-kontrolor za pomoć osobama sa invaliditetom".

"Izabrani asistenti imaju veliko iskustvo, prošli su obuku da bi pomagali ne samo osobama sa invaliditetom, već i trudnicima, roditeljima sa decom, starijim licim i svima kojima je pomoć potrebna", rekla je Stevanović.

Gradski sekretar za saobraćaj Dragoljub Đakonović istakao je da osobe sa invaliditetom od podzemnih prelaza kod Igumanove palate i Terazija, u dužini od 600 metara u oba pravca, nisu u mogućnosti da pređu na drugu stranu ulice.

"Sekretarijat za saobraćaj je u okviru projekta 'Slobodno kretanje osoba sa invaliditetom', pokrenuo podprojekat 'Terazije - jednaki putevi za sve', koji podrazumeva opremanje pešackih prolaza sa sedam stepenišnih krakova i pokretnim platforma da bi korisnici na funkcionalan i bezbedan način savladali nivelacije na trotoaru", kazao je Đakonović.

On je podsetio da je u toku prošle godine devet raskrsnica u Beogradu prilagođeno slepim i slabovidim osobama i najavio opremanje novih osam raskrsnica za njihove potrebe, kao i da će tramvajska linija 7 biti prilagođena osobama sa invaliditetom.

Predsednik Udruženja osoba sa invaliditetom "Ada - Čukarica" Zoran Milovanović rekao je da su invalidi godinama čekali na lakše i samostalno kretanje po gradu i da su do sada morali da koriste organizovani prevoz i čekaju kombi dođe po njih.