subota 4. decembar 2010.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Beogradski invalidi najavljuju proteste

Beogradski invalidi najavljuju proteste

BEOGRAD - Predstavnici beogradskih udruženja osoba sa invaliditetom najavili su proteste i štrajk glađu, ako im se ne poprave položaj i uslovi za rad. Na Međunarodni dan ososba sa invaliditetom Koordinacioni odbor gradskih invalidskih organizacija zatražio je i prijem kod gradonačelnika Beograda i najavio da će, ukoliko nagomilani problemi ne budu rešeni, o svemu obavestiti i međunarodne institucije.

"Sa gradonačelnikom (Draganom) Đilasom želimo da razgovaramo o finansiranju naših organizacija u narednoj godini i o određivanju našeg predstavnika, koji će pred gradskom vlašću zastupati interese osoba sa invaliditetom", kazao je na konferenciji za novinare član Koordinacionog odbora Dušan Trojanović.

On je zamerio gradonačelniku Beograda što do sada nije odgovorio na više zahteva za prijem koje su mu uputili predstavnici gradskih udruženja osoba sa invaliditetom. Predsednik Koordinacionog odbora gradskih invalidskih organizacija Vukoman Bošković ukazao je na niz svakodnevnih problema sa kojima se u Beogradu suočavaju ošobe sa invaliditetom, kao i na to da se izdvaja sve manje sredstava za projekte i aktivnosti ovih udruženja.

"Gradska vlast nije kupila nijedno vozilo za prevoz osoba sa invaliditetom, nije povećan broj parking mesta, niti broj javnih objekata pristupačnih osobama sa invaliditetom", kazao je Bošković.

On je naveo da invalidska udruženja u Beogradu broje oko 30.000 članova i dodao da postoje objektivni razlozi za radikalne proteste i početak štrajka glađu. Bošković je kritikovao i gradskog sekretara za socijalnu zaštitu Vladana Đukića, kao i zamenika gradonačelnika Milana Krkobabića zbog odnosa prema invalidskim organizacijama.

"Udruženju paraplegičara Beograda stižu ozbiljne pretnje zamenika gradonačelnika Milana Krkobabića i gradskog sekretara za socijalnu zaštitu Vladana Đukića o oduzimanju postojećih prostorija koje udruženje koristi više od 20 godina", naveo je Bošković.

Predstavnici invalidskih udruženja ukazali su i na to da se poslednjih godina, drastično pogoršava položaj osoba sa invaliditetom, uprkos usvajanju brojnih propisa koji bi to trebalo da spreče. Kao problemi sa kojima se susreće ova popuplacija u Srbiji navedene su i teškoće u nabavci ortopedskih pomagala, kao i neadekvatna zdravstvena zaštita.