petak 4. mart 2011.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Brisel pozitivno ocenio projekat "Beograd 2020" prestonica kulture

Brisel pozitivno ocenio projekat "Beograd 2020" prestonica kulture

BEOGRAD- Učesnici konferencije "Evropske prestonice kulture posle 2019. godine", koja je održana u Briselu u organizaciji Evropskog komesarijata za kulturu i obrazovanje, pozitivno su ocenili kandidaturu Beograda za tu titulu 2020. godine.

Na osnovu prvih objavljenih izveštaja i rezultata višemesečnih konsultacija članova Evropskog komesarijata za kulturu i obrazovanje, Srbija je prva po rejtingu među zemljama čiji su se gradovi kandidovali za evropske prestonice kulture posle 2019. godine, saopšteno je Organizacionog odbora "Beograd 2020".

Predstavnik Evropske komisije za kulturu Žan Filip Gamel, rekao je na otvaranju konferencije koja je održana 2. marta u Briselu da je Srbija pokazala najveće interesovanje i rešenost da Beograd osvoji titulu za 2020. godinu.

Više od polovine učesnika konsultacija smatra i da projekat "Evropska prestonica kulture" treba da se proširi na države koje nisu članice Evropske unije, dodao je Gamel.

Na konferenciji je učestvovala i delegacija Beograda, u kojoj su bili zamenik gradskog sekretara za kulturu i predsednik Organizacionog odbora "Beograd 2020" Aleksandar Peković i gradski odbornik i potpredsednik Odbora Marko Maršićević.

Peković je, kako se navodi u saopštenju, govorio o značaju projekta Evropske prestonice kulture za Beograd i u kratkim crtama prezentovao projekat "Beograd 2020".

U saopštenju se ističe da su učesnici konferencije, kojih je bilo više od dve stotine iz cele Evrope, bili veoma zainteresovani za projekat Srbije i za širu kulturnu saradnju s Beogradom.

Naredna konferencija trebalo bi da bude na jesen ove godine, a početkom 2012. Evropski parlament bi trebalo da odluči kako će od 2020. godine projekat evropskih prestonica kulture izgledati.