četvrtak 3. jul 2008.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Spuštene roletne obaveštavaju lopove

Građani koji odlaze na odmor nesvesno pomažu obijačima stanova

Spuštene roletne obaveštavaju lopove

Najbolje rešenje je dati ključ komšiji koji će paliti svetlo ili nabaviti najjeftiniji klik-klak uređaj. Nikako ne isključivati telefon u stanu .Najmlađi obijač ima 15 godina, a lopovi se ne penzionišu ni sa 70 godina

Sezona godišnjih odmora idealan je period u godini za provalnike koji vrebaju svaku priliku za obijanje praznih stanova. Prema podacima policije, u Beogradu obijači, prosečno, svakoga dana „odrade“ od tri do pet stanova, dok apsolutna zaštita od upada ne postoji. Ipak, statistika govori da je broj provala u blagom opadanju u odnosu na prošlu godinu.
Boža Spasić, vlasnik detektivske agencije SIA i bivši policajac, objašnjava za Glas da se obijači dele u dve grupe - na one koji operišu na svom terenu i oni koji idu na odmor i pljačkaju turiste.

- Provalnici ne rade samostalno, najčešće ih je nekoliko. Koriste se već ustaljenim metodama proveravanja telefonom. U zgradu ulaze tako što se na interfonu predstavljaju lažno, kao službenici osiguravajućih društava, raznosači pica, majstori... Poznat je slučaj od pre nekoliko godina, kada je bračni par obijao tako što je supruga sa psom proveravala okolinu, čak i držala stražu ispred zgrada dok je muž obijao - objašnjava Spasić.

KINESKA VRATA NESIGURNA

U specijalizovanim radnjama mogu se nabaviti vrata različitog kvaliteta, ali se najviše prodaju kineska koja su i najjeftinija, po ceni od 150 do 200 evra. Ipak, prodavci ih ne preporučuju jer nisu kvalitetna zaštita.
- Takozvane „iks“ brave više nisu nikakav problem za lopove. Najsigurnija su blindirana vrata, ali ona koštaju oko 1.500 evra - sugerišu prodavci.


On objašnjava da sugrađani koji odlaze na odmor nikako ne treba da spuštaju roletne, jer je to jedan od sigurnih znakova lopovima da u stanu nema nikog. Ukoliko su u mogućnosti, napominje Spasić, jedno od rešenja je dati ključ komšijama ili rođacima. Nikako ne treba isključivati telefon u stanu.

Starosna dob lopova je raznolika, u rasponu od maloletnika od 15 godina pa sve do šezdesetogodišnjaka, pa čak i starijih.

- U policijskim dokumentima stoji da su pre neku godinu uhapsili starca od preko 70 godina, koji je bio i te kako vešt u obijanju, imao poduži „staž“, a bio prilično vitalan - priča Spasić.

Sve je veći broj stambenih objekata koji imaju sigurnosne brave i to će, prema oceni vlasnika agencije SIA, sigurno odbiti amatere, ali ne i profesionalce. Inače, na našem tržištu mogu se kupiti i savremeni alarmni sistemi i video nadzor.
- Svaki se sef može obiti, a kamoli vrata sa bilo kakvom bravom. Ali, to neko bez iskustva sigurno ne može. Jedno od ne tako loših rešenja, koje zbunjuje potencijalnog lopova, jeste klik-klak svetlo koje se može kupiti na buvljaku po ceni od 300 do 500 dinara. Ono se može postaviti u kupatilu ili nekoj drugoj prostoriji - dodao je Spasić.