Glas Javnosti

Ovde ljudska noga nije smela da kroči 50 godina !

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ovde nije reč ni i kakvom sujeverju već o priči koja je započeta 1942.-e godine.

Šezdesetih godina prošlog veka BI-BI-SI je počeo da istražuje izveštaje o šokantnim eksperimentima u toku Drugog svetskog rata,opasnoj kontaminaciji područja i pomoru životinja na ostrvu nadomak Škotske.

- Meštani ga zovu "ostrvo smrti","misteriozno ostrvo" i to sa dobrim razlogom-rekao je reporter Fajf Robertson, čiji je prilog emitovan na televiziji.1942.-e godine grupa naučnika je preuzela ostrvo kako bi tu vršili eksperimente o kojima je znao mali broj

Novinar je želeo da istraži priče o ostrvu a u vreme kada je prilog napravljen Ministarstvo odbrane je čitavo područje proglasilo Novinar Robertson nije mogao da ubedi čak ni lokalno stanovništvo da ga prevezu do ostrva.  To je trajalo sve do 1990-e kada je ostrvo proglašeno bezbednim.Detalji o tome šta se dešavalo na ostrvu isplivali su 1997-e gde je skinuta tajnost sa filma koji je vojska napravila. Eksperimenti su izvođeni sa ozloglašenim "antraksom" kojim je Britanija želela da se naoruža tokom Drugog svetskog rata. U leto 1942-e godine vojska je kupila nenaseljeno ostrvo Gruinard od 552 hektara i zabranila pristup meštanima.

 
Eksperimentisalo se antraksom na domaćim životinjama kako bi se videlo dejstvo Rezultati su bili zastrašujući, posle nekoliko dana izlaganja ovce su umirale....Tela životinja su sklanjana, spaljivana i zakopavana. Projekat je nastavljen do 1943-e.Do 1952-e godine Britanija je razvila drugačije oružje za masovno uništenje i uspela u svojoj ambiciji da postane treća nuklearna sila i svetu.

Serija testova iz 1971.-e godine pokazala je i dalje prisustvo antraksa u samom tlu te je ostrvo i dalje predstavljalo opasnost po ljude.Naučnici su u dekontaminaciji ostrva bili uspešni tek 90-ih godina i posle 48godina ovo ostrvo je proglašeno bezbednim.

Glas javnosti T02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR