nedelja 2. oktobar 2011.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > „Radost” počela karnevalom na Tašmajdanu

„Radost” počela karnevalom na Tašmajdanu

Tradicionalni međunarodni susret dece „Radost Evrope” počeo je danas u Tašmajdanskom parku karnevalom u kom su učestvovala deca iz 19 zemalja Evrope. Manifestacija koju organizuje Dečji kulturni centar Beograda, pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu, traje do 5. oktobra. Tema ovogodišnjeg susreta , 42. po redu, je „Kad bi drveće hodalo”, po nazivu pesme Grigora Viteza. Glavni sponzor „Radosti Evrope” je JKP „Zelenilo - Beograd”.

Tokom pet dana najveće i najstarije dečje manifestacije u zemlji i regionu vršnjaci iz cele Evrope imaće priliku da se druže i predstave različitim vidovima umetničkog izražavanja - klasičnom, tradicionalnom, džez i savremenom igrom, dramom, muzikom i filmom. U različitim svakodnevnim programima manifestacije očekuje se učešće od oko 1.500 dece.

- Značaj ovogodišnje manifestacije je i u tome što smo po prvi put uključili i decu iz marginalizovanih i osetljivih društvenih grupa, prvenstveno decu sa smetnjama u razvoju, sa invaliditetom i decu bez roditeljskog staranja. Oni učestvuju u današnjem karnevalu, u ponedeljak Škola za specijalno obrazovanje „Stefan Dečanski” biće domaćin deci iz programa „Radost Evrope”, a u utorak u podne na Adi Ciganliji biće organizovan zabavno-rekreativni program, pa pozivam sve mališane da nam se pridruže - rekla je članica Gradskog veća Nataša Milošević.

Ona je najavila da će grad Beograd u narednom periodu intenzivirati aktivnosti usmerene na stvaranje uslova za aktivniji odnos prema problemima i potrebama dece sa smetnjama u razvoju. Ideja za uključivanje ove dece u manifestaciju „Radost Evrope” proistekla je iz saradnje Savetodavnog tela osoba sa invaliditetom pri kabinetu gradonačelnika Beograda, Gradskog veća, Dečjeg kulturnog centra i nevladinih organizacija, a jedan od pokrovitelja je i Ministarstvo rada i socijalne politike.

Današnji karneval odvijao se na platou kod fontane u parku Tašmajdan, a u programu su učestvovali i deca i mladi iz „Master Blaster” studija - članovi orkestra afričke perkusije đembe, KUD „Lira folklor”, hor Dečjeg kulturnog centra Beograda, „Mažoretkinje Pančevo” i mali igrači na štulama iz Centra za kulturu „Veljko Dugošević” iz Kučeva. U povorci su učestvovala i deca i mladi bez roditeljskog staranja iz Doma „Jovan Jovanović Zmaj”, koji su savladali hodanje na štulama i žongliranje.

Tri koncerta pod nazivom „Susreti prijateljstva” održaće se 3. oktobra u prepodnevnim i popodnevnim časovima, u Velikoj dvorani Dečjeg kulturnog centra Beograda. Učesnici manifestacije i njihovi domaćini imaće priliku da se 4. oktobra upoznaju, druže i zabave na sportskim terenima i stazi oko jezera na Adi Ciganliji u sportsko-zabavnim igrama. Program festivala čini i izložba Međunarodnog likovnog konkursa „Radost Evrope”, kao i pozorišna predstava za mlade „U senci Hamleta” u produkciji Dečjeg kulturnog centra Beograda, rađena po tekstu švedske spisateljice Irene Kraus, u režiji Anje Suše.

Kruna manifestacije je svečani koncert 5. oktobra, od 20 časova, u „Sava centru”, čime će se obeležiti i proslaviti Međunarodni dan deteta. Gledaoci će moći da uživaju u najrazličitijim vrstama scenskih nastupa dece iz 19 zemalja učesnica, ali i da na jednom mestu sagledaju potpuno različite pristupe u radu sa decom, od najtradicionalnijih do savremenih.