utorak 2. avgust 2011.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Konuzin položio venac na Spomenik ruskim vojnicima

Konuzin položio venac na Spomenik ruskim vojnicima

BEOGRAD - Polaganjem venaca na Spomenik ruskim vojnicima poginulim u Prvom svetskom ratu i služenjem parastosa na Novom groblju u Beogradu obeležena je 97. godišnjica početka tog rata.

Parastos je služio episkop hvostanski Atanasije Rakita, a u ime ruskog naroda venac je položio ambasador te zemlje u Beogradu Aleksandar Konuzin.

On je istakao da je mauzolej ruskih vojnika na Novom groblju jedini spomenik svim Rusima koji su poginuli u Prvom svetskom ratu i podsetio na okolnosti kroz koje je Rusija prošla tokom tog rata.

Kako je naveo, neophodno je setiti se podviga ruskih oficira i vojnika i odati poštu njihovoj odluci da, uprkos tadašnjim političkim okolnostima u zemlji, odu da odbrane svoju otadžbinu.

Episkop Atanasije Rakita je posle parastosa pozvao sve da izraze zahvalnost i divljenje ruskim vojnicima koji su poginuli boreći se za slobodu, pravoslavlje i mir svih ljudi na svetu.

Parastosu je prisustvovalo oko 150 građana, predstavnika vojske Rusije i Srbije, kao i domaćih političkih partija.

Venac su, između ostalih, položile i delegacije Srpske radikalne stranke, Srpske napredne stranke, Demokratske stranke Srbije, Nove Srbije i Pokreta snaga Srbije.

Skupu je takođe prisustvovalo i par mladića sa majicama pokreta Obraz, koje je predvodio lider tog pokreta Mladen Obradović.