ponedeljak 2. jul 2012.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Obnova još dve gradske fasade

Obnova još dve gradske fasade

BEOGRAD- Na još dve fasade, u Svetozara Markovića 52a i Prote Mateje 52, koje su pod zaštitom države, započeti su radovi na revitalizaciji. Oba objekta biće obnovljena do kraja godine, a radovi se finansiraju iz gradskog budžeta.

Dvospratna stambena zgrada u Svetozara Markovića 52a nalazi se na uglu sa Birčaninovom ulicom i izgrađena je dvadesetih godina prošlog veka. 

Objekat je u maniru akademizma i odlikuje se bogatom i izražajnom dekorativnom plastikom, sa dva balkona i dve kapije kvalitetne umetničko-zanatske izrade.

Radovima je predviđeno novo malterisanje sa izradom dekorativne plastike i bojenje fasade. Oštećene površine biće od novog veštačkog kamena, a „zdrave” će se očistiti i oprati. Biće zamenjen dotrajali krovni pokrivač, fasadna limarija, balkoni, spoljna krila drvene fasadne stolarije, a postojeća bravarija biće restaurirana. 

Objekat u Prote Mateje 52 izgrađen je 1912. godine u duhu akademizma, sa elementima secesijske plastike na fasadi. 

Podeonim vencem glavna fasada objekta podeljena je na zonu prizemlja i sprata. Zgrada je ukrašena raskošnim floralnim motivima, a ulazna kapija izrazite je stilske i zanatske vrednosti. 

Obe zgrade su u okviru celine „Stari Beograd”, koja uživa status prethodne zaštite