četvrtak 2. jun 2011.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Počinje sanacija javnih fontana i česmi

Počinje sanacija javnih fontana i česmi

BEOGRAD- Radovi na sanaciji i restauraciji ukupno šest gradskih fontana biće završeni u roku od tri meseca, to jest do 1. septembra.

U toku 2010. godine u Upravi za vode Sekretarijata za komunalne i stambene poslove pripremljena je projektna dokumentacija za izvođenje sanacije i restauracije sledećih fontana: ispred SRC „Tašmajdan", „Žena sa školjkom" u prolazu Bezistan, „Ribar - Borba čoveka sa zmijom" na Kalemegdanu i fontane u naselju Mike Alasa na Dorćolu, kao i projekat sanacije „Đačke česme" u Bloku 45 na Novom Beogradu.

Na osnovu ugovora o donaciji koji je ovaj sekretarijat zaključio sa „Lukoilom", pripremljen je i projekat sanacije „Higijenske česme", koja se nalazi u Košutnjaku.

Sanacija objekata obuhvata kompletnu arhitektonsko-građevinsku sanaciju objekata, sa restauracijom pripadajućih skulptura (na fontanama „Žena sa školjkom" i „Borba čoveka sa zmijom"), zamenu postojećih instalacija vodovoda i kanalizacije i hidromašinske opreme, električnih instalacija za potrošače iz hidrotehničkog dela projekta i osvetljenje fontana i česama.

Stručni i korisnički nadzor nad izvođenjem radova vodiće JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija", a konzervatorski nadzor Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.