četvrtak 2. jun 2011.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Patrijarh srpski Irinej predvodi litiju povodom Spasovdana

Patrijarh srpski Irinej predvodi litiju povodom Spasovdana

BEOGRAD - Patrijarh srpski Irinej služiće liturgiju i predvoditi litiju povodom proslave Vaznesenja Gospodnjeg - Spasovdana, krsne slave Beograda.

Liturgija će početi u devet časova u Vaznesenjskoj crkvi, a u 11.30 časova, uz zvona sa svih gradskih i prigradskih crkava počeće litija, najavljeno je na konferenciji za novinare u Starom dvoru.

Litija kreće ispred Crkve Svetog Vaznesenja, u Ulici admirala Geprata, a proći će ulicama Kneza Miloša, Kralja Milana, Terazijama, Knez Mihailovom, Pariskom, Kneza Sime Markovića, Pop Lukinom, Brankovom, preko Zelenog venca, ulicom Kraljice Natalije i Dobrinjskom.

Tokom litije, planirana su zaustavljanja, na Terazijama, kod Saborne crkve i, pri povratku, u Crkvi u ulici Admirala Geprata, tokom kojih će se građani pomoliti, rekao je sveštenik Vaznesenjske crkve Mile Milijančević.

On je istakao da će na čelu litije biti nošen krst osveštan u Jerusalimu, koji će eparhija Beogradsko - karlovačka pokloniti manastiru u Slavonskoj eparhiji, a koji se podiže na temeljima razrušene crkve Svetih apostola Petra i Pavla u selu Kućance, rodnom mestu preminulog patrijarha Pavla. Milijančević je rekao da će po završetku litije krst nekoliko dana biti postavljen u hramu.

Na konferenciji za novinare je najavljeno da će sa trase litije od 10 do 15 časova biti uklonjeni svi privremeni montažni objekti, kao i da će za vreme prolaska litije saobraćaj zatvarati i otvarati kako kolona bude prolazila.

Iz Sekretarijata za saobraćaj su apelovali na sugrađane da za vreme prolaska litije od 11 do 14 časova uklone sa kolovoza sva parkirana vozila iz Dobrinjske i Admirala Geprata, od Dobrinjske do Kneza Miloša.

Srpska pravoslavna crkva sutra slavi Spasovdan, jedan od 10 praznika posvećenih Isusu Hristu, koji se obeležava 40 dana posle Uskrsa, a 10 dana pre Duhova, i uvek je u četvrtak.

Spasovdan, odnosno Vaznesenje Gospodnje, sećanje je na dan kada se Isus Hristos na 40. dan posle uskrsnuća poslednji put javio svojim učenicima - dvanaestorici apostola i uzneo ("vazneo") na nebo, i "seo s desne strane Boga". Spasovdan je krsna slava Beograda, koji time čuva spomen na taj dan 1403. godine kada ga je despot Stefan Lazarević proglasio srpskom prestonicom, a verski praznik za gradsku slavu. Spasovdan je kao slava Beograda obnovljena 1993. godine kada je ulicama u centru grada prošla litija prvi put posle 46 godina. Litija ima ustaljenu trasu beogradskim ulicama, simbolično zatvarajući krug u porti Vaznesenske crkve, koja je i građena kao gradski hram.