sreda 2. maj 2012.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Digitalni bioskop u Kulturnom centru Beograda

Digitalni bioskop u Kulturnom centru Beograda

BEOGRAD - Bioskop Dvorane Kulturnog centra (DKC) Beograda počinje da radi kao digitalni bioskop, a otvoriće ga 3. maja u podne ministar kulture Srbije Predrag Marković, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i predsednica Opštine Stari grad Mirjana Božidarević.

Time se stara i omiljena dvorana filmofila svrstava u niz novih digitalizovanih bioskopa kakve imaju sinepleksi u Beogradu.

DKC je najstariji aktivni bioskop u gradu. Svakodnevno radi već punih 49 godina sa isto toliko starim 35-milimetraskim projektorima marke "Iskra", koja je u vreme otvaranja DKC bila domaća.

Svojom progamskom orijentacijom ka visoko kvalitetnim i umetničkim filmovima DKC je odavno postao mesto na kojem su se generacije upoznavale sa sedmom umetnošću i ostvarenjima različitih autora, porekla, žanrova i dužina.

Ova "stara dama" je ipak uvek stremila budućim vremenima, pa je tako postala i prvi beogradski bioskop koji je 2005. primljen u evropsku mrežu bioskopa okrenutih prikazivanju umetničkih i evropskih filmova - Eurimages/Europa Cinemas.

Ujedno je prvi bioskop u gradu koji je digitalizovan zahvaljujući podršci Programa digitalizacije evropskih bioskopa Eurimaža.

Digitalizaciju DKC-a podržali su zatim Ministarstvo kulture Srbije, Grad Beograd - Sekretarijat za kulturu i Gradska opština Stari grad.