utorak 2. mart 2010.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Podzemne vode ugrožavaju 200.000 Beograđana

KRITIČNO U ALTINI, ŠANGAJU, BATAJNICI, BUSIJAMA, PANČEVAČKOM RITU, OVČI, BORČI, KRNJAČI I KOTEŽU

Podzemne vode ugrožavaju 200.000 Beograđana

Reč je o naseljima bez kišne i fekalne kanalizacije. Meštani i nadležne institucije danonoćno se bore protiv velike količine vode koja preti da se izlije

Čak 200.000 Beograđana, žitelja Altine, Šangaja, Batajnice, Busija, Pančevačkog rita, Ovče, Borče, Krnjače i Koteža ugroženi su podzemnim vodama! Reč je o naseljima u kojima nije urađena kišna i fekalna kanalizacija i gde dalje traje danonoćna borba protiv velike količine vode koja preti da se izlije u kuće!
Iako vodostaj Save i Dunava na teritoriji Beograda nije dostigao kritični nivo, u gradskom štabu za elementarne nepogode kažu da su od prvog trenutka na problematičnom terenu sa svim raspoloživim snagama.

- Poplave su i ovog puta posledica unutrašnjih i podzemnih voda, odnosno Sava i Dunav nisu direktno izazvale poplave svojim vodostajem, jer je vodostaj u Beogradu kod obe reke tek u blagom porastu. Najugroženiji delovi su Pančevački rit, područje Zemuna sa naseljima Batajnica, Altina, Busije i Šangaj, opština Obrenovac i Čukarica - kaže Branko Smiljanić, komandant Štaba za elementarne nepogode.

Najkritičnije u Zemunu i Paliluli

- Naselja su ugrožena zbog velike količine atmosferskih voda, koja se u pojedinim mestima izmešala i sa sadržajem septičkih jama. U tim mestima, koja su uglavnom neplanski građena, ne postoji način za odvodnjavanje zemlje. Tlo je zasićeno vodom, ne postoji mogućnost odvodnjavanja, a najkritičnije stanje je na opštini Palilula i u Zemunu. To suštinski nisu vodoprivredni problemi, jer mi iscrpljujemo našu mehanizaciju, ali se trudimo da koliko toliko pomognemo ugroženim građanima - kaže Ivan Karić, zadužen za odnose sa javnošću u Javnom vodoprivrednom preduzeću "Beogradvode".

Opštinski štabovi za odbranu od elementarnih nepogoda, u saradnji sa vatrogasnim jedinicama su od prvih pokazatelja podizanja podzemnih voda i bujica na potocima na teritoriji grada izašli na teren i preduzeli mere koje su doprinele smanjenju štete i stabilizaciji stanja u ugroženim oblastima.

U gradu je formiran krizni štab, angažovana je ogromna mehanizacija i preko stotinu pumpi, a vatrogasne spasilačke jedinice rade na izbacivanju voda iz podruma i dvorišta.
U odnosu na prošlu nedelju, kada je u noći između srede i četvrtka palo skoro 40 litara kiše po metru kvadratnom, iz gradskog štaba poručuju da je situacija u ovim naseljima stabilna i znatno bolja.

Komentari

Sve je to divlja gradnja i treba ih pustiti da se podave ko pacovi!
Sto su gradili gde nije dozvoljeno!
Taj prostor je pre 200 godina odredjen kao prva zastita od podvodnih voda i poplava- jos za vreme Marije Terezije!
Od podzemnih voda NISTA ne moze da ih spase!