utorak 2. mart 2010.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Magla se još plaća

SKUPŠTINE STANARA MORAJU DA PLAĆAJU TAKSE BEZ OBZIRA NA TO DA LI IMAJU PRIHODA

Magla se još plaća

Skupština zgrade koja još nije predala završni račun mora knjigovođi da plati 5.800 dinara, plus 3.000 dinara ako nije bilo prihoda

Kada god država ima problem da napuni budžet, samo izmisli novu taksu, ogorčeno kaže za Glas Svetlana Maričić, predsednica Skupštine stanara u Vukasovićevoj ulici 80, u Rakovici.

Sagovornica ne može da veruje da su skupštine stanara pravna lica koja državi moraju da plaćaju takse bez obzira na to da li imaju prihoda ili nemaju!? Dok stanari pojedinih zgrada imaju koristi od lokacije na kojoj žive, jer su im zgrade uvek meta za reklame, drugi nemaju ni dinara po tom osnovu. Ali, ipak moraju da plaćaju takse. Makar ni dinar ne zaradili.

Svetlana Maričić kaže da je za izradu završnog računa, koji je obavezan za svako pravno lice, knjigovođi platila 5.800 dinara. Usledile su takse u iznosu od 3.000 dinara, zato što kao pravno lice nisu imali prometa.

- Skupština stanara registrovana je kao pravno lice, ali nismo prihodovali ni jedan jedini dinar. U opštini su nam rekli da to nije u njihovoj nadležnosti. Kad sam upitala da li možemo da ugasimo račun, odgovorili su mi da to po zakonu nije dozvoljeno. Platila sam iz svog džepa i izradu završnog računa i takse, i evo, sad skupljam novac po zgradi - objašnjava Maričićeva, i dodaje da nikad na zgradi nisu imali nijednu jedinu reklamu, a sad ne znaju kome da se obrate.

Skupština stanara obavezna

Prema važećem zakonu, svi stanari zgrada obavezni su da imaju svoje skupštine pa samim tim postaju pravna lica. Međutim, to ne znači da su kao takva u obavezi da imaju svoj PIB i tekući račun i da su registrovana kao takva u Agenciji za privredne registre.
- Prema važećem zakonu, skupštine stanara jesu pravna lica, ali nisu u obavezi da imaju tekuće račune. Za samu registraciju potrebno je da popune formular u elektronskoj ili u pisanoj formi - objašnjavaju u Agenciji za privredne registre.

Međutim, u opštini Rakovica, u odeljenju zaduženom za kućne savete i skupštine stanara, objasnili su nam da je tačno da su predsednici kućnog saveta bili u obavezi da podnesu završni račun i plate takse, ali da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

- U toku 2008. godine opština Rakovica uplatila je svim skupštinama stanara po 40.000 dinara za uređenje zgrada, zatim je i platila knjigovodstvene usluge za završni račun. Svim predsednicima kućnih saveta poslali smo dopis i objašnjena da za prošlu godinu moraju sami da izmire zakonske obaveze. Problem predstavlja to što su na čelu skupština stanara uglavnom stariji ljudi koji i nisu razumeli šta su njihove obaveze - navode u opštini Rakovica.

U opštini su takođe naglasili da je tačno da su za završne račune građani morali da plaćaju različite iznose koji su dostizali i 9.000 dinara.