sreda 1. decembar 2010.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Prvi specijalizovani boravak za stare na Vračaru

Prvi specijalizovani boravak za stare na Vračaru

BEOGRAD - Gradski sekretar za socijalnu zaštitu Vladan Đukić i generalni direktor kompanije "Japan Tobako Internešnel" (JTI) Kristijan Krig potpisali su, u Starom dvoru, ugovor o donaciji u iznosu 25.000 evra namenjenih za adaptaciju specijalizovanog Dnevnog boravka za stare osobe.

Dnevni boravak je namenjen starim osobama koje nisu smeštene u institucije socijalne zaštite, a potrebna im je posebna nega i nadzor preko dana kada su članovi porodice koji brinu o njima, van kuće. Prvi specijalizovani Dnevni boravak biće smešten na području opštine Vračar i imaće 150 metara kvadratnih, a posle adaptacije moći će dnevno da primi 30 ljudi. Đukić je rekao da se tim humanim potezom proširuju usluge namenjene najstarijim građanima i samim tim podiže nivo naše društvene odgovornosti.

Direktor JTI Kristijan Krig je poručio da je prepoznavanje potreba s kojima se svakodnevno suočavaju stariji sugrađni, bilo glavna vodilja tog preduzeća prilikom ove donacije. On je pozvao sve inostrane firme koje posluju u našoj zemlji, da doprinesu na sličan način.

Potpisivanju ugovora i podršku saradnji Srbije i Japana prisustvivali su i zamenik gradonačelnika Beograda Milan Krkobabić i prvi sekretar ambasade Japana, Tecuji Cubota.

Cubota je preneo poruku ambasadora Japana Tošija Cunocakija da će JTI, grad Beograd i ta ambasada i ubuduće tesno sarađivati u oblastima koje se tiču povećanja životnog standarda građana Srbije. U 2009. je 9,4 odsto više starih lica zatražilo socijalnu pomoć i zaštitu u odnosu na prethodnu godinu, dok je, prema podacima Sekretarijata za socijalnu zaštitu, 748 starih osoba bez porodičnog staranja, a njih čak 1.852 bez sredstava za život.

Postojeći kapaciteti u sistemu "otvorene zaštite" nisu dovoljni, tako da 1.068 starih osoba još uvek čeka na gerontodomaćicu i neophodnu pomoć u kući.