sreda 1. decembar 2010.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Čučković najavio ukidanje tri od 16 gradskih taksi

Čučković najavio ukidanje tri od 16 gradskih taksi

BEOGRAD - Član Gradskog veća Miroslav Čučković najavio je da će, na inicijativu Unije poslodavaca, NALED-a i Privredne komore, a kao podsticaj privredi, biti ukinute tri, od 16 taksi koje grad Beograd naplaćuje.

"Odluka o vraćanju takse za isticanje firme na nivo iz 2008. godine biće na dnevnom redu neke od narednih sednica Skupštine grada", rekao je Čučković.

Prema Čučkovićevim rečima, grad će inicirati i izmene Zakona o naplati firmarine, kako bi se utvrdio iznos koje bi firme plaćale u zavisnosti od toga koliko zarađuju i kojom se delatnošću bave. Čučković je podsetio da je raspisan konkurs za pomoć privrednicima Beograda, pre svega, onima koji se bave proizvodnjom i izvozom, jer oni zapošljavaju najveći broj radnika.

On je kazao da je za taj konkurs obezbeđeno 30 miliona dinara, po principu bespovratne pomoći, čime se nastavlja politika pomoći privredi i poljoprivredi i dodao da konkurs traje do 6. decembra. Prema njegovim rečima, rangirane su tri kategorije preduzeća - preduzetnici, mala i srednja preduzeća, a količina novca koja se može dobiti za prvu kategoriju iznosi 500.000 dinara, za mala preduzeća milion dinara i za srednja dva miliona dinara.

On je objasnio da postoje tri propisana uslova koje svaka firme mora da ispuni: da preduzeće postoji godinu dana na teritoriji Beograda, da su radnicima isplaćeni porezi i doprinosi i da firme nije bila više od tri dana u blokadi tokom prošle godine.

"Ova pomoć podrazumeva kupovinu novih mašina i sve propratne troškove, između ostalih i troškove prevoza", naveo je on.