ponedeljak 1. novembar 2010.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > "Liceulice" za decu bez igde ikoga

"Liceulice" za decu bez igde ikoga

BEOGRAD - Prvi broj uličnih novina "Liceulice", koji prodaju deca korisnici Svratišta u Beogradu, od juče se može kupiti na ulicama glavnog grada. Tema prvog broja je "štetnost najlonskih kesa i njihova razgradnja u prirodi", a promovisan je kroz akciju "Kracikliranje", na kojoj su građani mogli da zamene 10 kesa za jedan ekološki platneni ceger.

Novinarka prvog "stritpejpera" u Srbiji Nikoleta Kosovac je rekla da je "Liceulice" neprofitni i nezavisni mesečnik, koji se bavi čuvnjem životne sredine, ne samo fizičke, već i mentalne, a prodaju ga beskućnici na gradskim ulicama.

- Liceulice" košta 100 dinara, polovina iznosa pripada prodavcima, dok se ostatak novca korista za štampanje novina i razvoj ovog projekta - navela je Kosovac.

Prema njenim rečima, takav model postoji u više od 30 zemalja u svetu i pokazao se kao uspešan u rešavanju problema koje imaju pripadnici marginalizovanih grupa u društvu.

- Za sada u projektu učestvuje 10 mladih ljudi, korisnika svratišta, koji prodajom novina na legalan način stiču prihode - rekla je Kosovac i dodala da će iduće sedmice početi distribucija uličnih novina u Novom Sadu, gde će raditi sedam prodavaca.

Deca su prošla obuku o prodajnim veštinama i komunikaciji sa ljudima, a građani ih mogu prepoznati po crvenim unoformama, koje su izrađene od recikliranih bilborda.

Jedan od prodavaca, sedamnaestogodišnja Madona Zorjani, čija je životna priča napisana u prvom broju magazina, rekla je da je veoma srećna zbog posla koji ima, kao i da je prodaja novina lepši i lakši posao od drugih koje je radila. Akcija "Kracikliranje" održana je na Terazijama.