subota 1. maj 2010.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Svi na Avalu

PRAZNIK RADA BEOGRAĐANI TRADICIONALNO SLAVE UZ ROŠTILJ U PRIRODI I U DRUŽENJU SA NAJBLIŽIMA

Svi na Avalu

Pored popularnih izletišta u okolini grada, na raspolaganju su nam i nedavno obnovljeni Avalski toranj, kao i veštačko jezero na Trešnji, koje je okruženo šumom sa bogatim lovištem

BEOGRAD - Međunarodni praznik rada - 1. maj, većina Beograđana provešće neradno, na nekom od popularnih izletišta u okolini grada, a na raspolaganju će im biti i razgledanje nedavno obnovljenog Avalskog tornja.

Novu beogradsku atrakciju, toranj na Avali, svakodnevno poseti oko 500 ljudi iz cele Srbije, rekli su Tanjugu u Turističkoj organizaciji Beograda (TOB), koja organizuje razgledanje najviše građevine na Balkanu.

Beograđani, čuvajte prirodu

Gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan poručio je Beograđanima da provedu današnji praznik u prirodi i da se ponašaju na primeren način, da ne pale vatre i ne ostavljaju đubre za sobom. - Meteorolozi su najavili lepo vreme i svima bih poručio da danas provedu dan u prirodi, da se druže sa prirodom na moderan način. To svakako nije paljenje vatre i ostavljanje đubreta iza sebe - kazao je Trivan. Običaj je da se 1. maja na praznik rada porani u prirodu ili čak da se noć uoči 1. maja provede u prirodi pored logorske vatre. Najčešće se tokom uranka sprema neko jelo u kotliću ili na roštilju. U Srbiji većina gradova ima svoja tradicionalna prvomajska izletišta. Trivan je ocenio da je taj dan prilika da se podsetimo koliko je priroda lepa i koliko je važno da je očuvamo.

 

- Toranj je otvoren za razgledanje svakoga dana, osim ponedeljkom, od 10 do 16.30 časova, a vikendom do 18 sati. Za odlazak na vidikovac, ulaznice koštaju 50 dinara, a deca do 12 godina, osobe sa invaliditetom i penzioneri ne plaćaju ulaz - rekla je direktorka TOB-a Jasna Dimitrijević.

Beograđanima za 1. maj se preporučuje i poseta veštačkom jezeru Trešnja, koje je okruženo šumom sa bogatim lovištem, do kojeg se stiže preko Avale.
Za turiste koji posete Beograd u vreme prvomajskih praznika, TOB nudi redovne programe razgledanja grada iz otvorenog autobusa, uz vodiča na srpskom i engleskom jeziku.

- Polazak autobusa je svakoga dana u 11 i 13 sati sa Trga Nikola Pašića - rekla je Dimitrijevićeva i dodala da plovidba Savom i Dunavom uz muziku i riblje specijalitete, pogled na Beograd i Zemun sa reka, obilazak Ratnog ostrva, takođe, mogu biti interesantni za turiste izletnike.

Osim organizovanih programa, Beograđani tradicionalno "prvomajski uranak" provode na Košutnjaku, kod Hajdučke česme, kao i na Zemunskom i Savskom keju i Kalemegdanu.

Jedno od najpopularnijih mesta među mlađim Beograđanima je Ada Ciganlija, gde se šatori i roštilji postavljaju već oko ponoći uoči Prvog maja. Uz muziku, zabava traje dugo, a na sportskim terenima oko Savskog jezera igre ne prestaju.

Popularno izletište je planina Kosmaj, koja se nalazi na oko 50 kilometara od centra Beograda i u čijem podnožju se nalaze manastiri Pavlovac, Kastaljan i Tresije. Na oko 15 kilometara ispod Kosmaja, u blizini Mladenovca je Markovačko jezero, na čijoj obali su smešteni brojni ugositeljski objekti i predstavlja raj za sportske ribolovce i ljubitelje odmora u prirodi. Za ribolovce, aktuelno je i jezero Duboki potok, u opštini Barajevo, a čitava barajevska oblast poznata je po velikom šumskom kompleksu Lipovačkih šuma, takođe pogodnom za odmor i rekreaciju.