četvrtak 1. april 2010.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Obeležena godišnjica bombardovanja toplane "Novi Beograd"

11 GODINA OD POGIBIJE RADNIKA "BEOGRADSKIH ELEKTRANA"

Obeležena godišnjica bombardovanja toplane "Novi Beograd"

Javno komunalno preduzeće "Beogradske elektrane" obeležilo je danas 11-godišnjicu NATO bombardovanja toplane "Novi Beograd" polaganjem venaca na spomen obeležje Slobodanu Trišiću, tragično stradalom radniku "Beogradskih elektrana".

Počast su odali član Gradskog veća Goran Aleksić, u ime Skupštine Beograda, predsednik Skupštine opštine Novi Beograd Živan Obrenović, porodica Trišić, generalni direktor preduzeća Zoran Predić, bivši generalni direktor kompanije Predrag Vasić i zaposleni.

Šteta od 400 miliona evra

NATO je bombardovao toplanu "Novi Beograd" 4. aprila 1999. godine u 4.26 sati, kada su razoreni najveći skladišni kapaciteti goriva u Srbiji - rezervoari "Beogradskih elektrana", crpna stanica na reci Savi i deo postrojenja.
Tom prilikom je znatno oštećeno i pretakalište za gorivo, benzinska pumpa i okolni objekti, a materijalna šteta procenjena je na oko 800 miliona maraka.

Predić je izrazio uverenje da zaposleni u preduzeću, Beograđani i građani Srbije ne mogu i ne žele da zaborave žrtve nerazumnog bombardovanja i razaranja naše zemlje, saopštile su "Beogradske elektrane".

- Duboko verujem da je nemoguće ni posle 11 godina od NATO bombardovanja Srbije i postrojenja "Beogradskih elektrana" naći ijedan razuman odgovor na pitanje zbog čega je tada poginulo više hiljada naših građana, a među njima na radnom mestu kolega Slobodan Trišić - kazao je Predić.

Predić je podsetio da su tom prilikom uništeni najveći skladišni kapaciteti za goriva u Srbiji, kao i drugi vitalni delovi postrojenja toplane "Novi Beograd" i zbog toga građani Beograda posledice ovog nerazumnog čina osećaju i danas.