četvrtak 1. april 2010.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > "Dečje vaskršnje čarolije" u Konaku kneginje Ljubice

"Dečje vaskršnje čarolije" u Konaku kneginje Ljubice

Patrijarh srpski Irinej i član Gradskog veća Željko Ožegović danas su obišli decu koja su u dvorištu Konaka kneginje Ljubice, u okviru tradicionalne manifestacije "Dečje vaskršnje čarolije", oslikavala jaja.
Gosti beogradske dece bili su njihovi vršnjaci iz Prilužja sa Kosova, Niša, Banjaluke, Podgorice, Skoplja, kao i učenici Ruske i Angloameričke škole u Beogradu. Pod pokroviteljstvom grada Beograda, vaskršnje čarolije, po dvanaesti put, organizovali su crkva Svetog Marka i Organizacija "Deca Palilule".

- Želim da pozdravim svu prisutnu decu, kao i one koji su 1999. godine, u vreme kada su na našu zemlju i na naš grad padale bombe, i započeli ovu manifestaciju. Tradicija traje dvanaest godina, a siguran sam da će se nastaviti. Odavde svake godine treba da pošaljemo poruke mira, ljubavi i tolerancije i da uputimo poruke sećanja na Hristovu žrtvu i na sve one nevino stradale pre dvanaest godina. U toj veri želim svima da provedu predstojeće praznike u zdravlju, radosti i ljubavi - rekao je Željko Ožegović.

Decu Beograda, ali i decu iz republika bivše Jugoslavije pozdravio je i patrijarh srpski Irinej, koji je istakao da su ona naša nada i budućnost, oni koji će produžiti naše ideje, misli, i koji će jednoga dana zauzeti vrlo važna i velika mesta u našoj državi.

- Lep je to običaj da se takmičite u šaranju vaskršnjih jaja, ali u isto vreme vi morate biti i vesnici istine koju ta jaja izobražavaju. Ona nagoveštavaju najveći događaj u istoriji ljudskog roda, a to je Hristovo vaskrsenje, ujedno i najveći, najvažniji i najradosniji događaj. Želim da Vaskrs dočekate u radosti sa svojim roditeljima i da se Hristova vera useli u vaša srca - rekao je patrijarh Irinej.