četvrtak 1. april 2010.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Čišćenje beogradskih obala počinje čim padne vodostaj

Čišćenje beogradskih obala počinje čim padne vodostaj

Beogradska komunalna preduzeća koordinisano će početi veliku prolećnu akciju čišćenja priobalja čim dođe do pada vodostaja

- "Beogradvode" i  nadležna gradska preduzeća, "Čistoća", "Zelenilo" i drugi će, čim dođe do potrebnog pada vodostaja, izaći na teren i započeti akciju čišćenja. Ovaj posao do sada nije mogao biti obavljen upravo zbog visokog vodostaja i stalnog nanošenja novih količina otpada iz gornjih tokova Save i Dunava. Trenutno vodostaj varira, ali se nadamo da će hidrometeorološki uslovi uskoro biti povoljniji i da će ekipe moći da izađu na teren i započnu sa čišćenjem rečnih obala - rekao je Miloš Milovanović, direktor JVP "Beogradvode".

Radovan Draškić, direktor JKP "Zelenilo -Beograd", kaže da su ekipe ovog preduzeća takođe spremne za predstojeće čišćenje obala.

- Zajednička akcija obuhvataće seču samoniklog šiblja izraslog iz obaloutvrda, uklanjanje naplavine, sređivanje šetališta, a ceo posao se obavlja i sa obale i sa reke. Za ovaj posao JKP "Zelenilo - Beograd" ima i posebno plovilo koje omogućava efikasno uklanjanje otpada sa nepristupačnih mesta - rekao je Draškić.

Direktor JKP "Gradska čistoća" Aleksandar Stamenković ističe da je ovo preduzeće uvek učestvovalo u akcijama i da će tako biti i ovog proleća.
- Na poslovima će biti angažovan veliki broj radnika i angažovana sva potrebna vozila "Čistoće", poput smećara, utovarivača, kipera i druga mehanizacija - kaže Stamenković.

"Beogradvode" će ove godine prvi put početi i sa čišćenjem mulja sa obale Save, na potezu od Bloka 45 do Bloka 70a, čime će se onemogućiti nastajanje veće količine naplavina, odnosno otpadnih materija koje svake godine zagađuju obale beogradskih reka.