Glas Javnosti

Projekad Jadar nije ukinut: Sporazum EU i Srbije oko litijuma

Društvo
Autor: Glas javnosti

Razmatraju se poslednje pravne prepreke pre nego što dođe do realizacije trgovinskog partnerstva EU - Srbija za snabdevanje litijumom iz regiona Jadar.

Zvanično trgovinsko partnerstvo o snabdevanju kritičnim sirovinama iz Srbije je u pripremi, a pregovori oko pravnih prepreka su u finalnoj fazi, izjavio je komesar Maroš Šefčovič za Euronews tokom događaja na visokom nivou u Briselu.

Trgovinski sporazum između EU i Srbije kuva se već neko vreme s potpisivanjem pisma o namerama prošlog septembra — s ciljem da se ojača i proširi saradnja u vezi sa kritičnim sirovinama i lancima snabdevanja za električne automobile — jasan je signal da su izvršna vlast EU i  Beograd bile zainteresovane da udruže snage, pod uslovom da se reše svi izazovi u vezi sa društvenim i ekološkim prihvatanjem oko potencijalne rudarske regije.
Na marginama Samita o kritičnim sirovinama (EIT) održanog ove nedelje u Briselu, Šefčovič je govorio o „jedinstvenom položaju“ Srbije u odnosu na minerale navedene u Zakonu o kritičnim sirovinama (CRMA) EU, poput litijuma visokog kvaliteta, koje je nazvao „jednim od najboljih na svetu“.

„Nadam se da ćemo u kratkom roku uspeti da finalizujemo tekst Memoranduma o razumevanju“, rekao je Šefčovič za Euronews i dodao da su trenutni razgovori sa Vladom Srbije usmereni na ekstrakciju, preradu, prečišćavanje i upotrebu litijuma.
„Sve što mogu da kažem je da u ovoj fazi postoji pozitivan razvoj. U prošlosti je bilo nekih pravnih pitanja o kojima se sada razgovara između kompanije i vlade“, rekao je Šefčovič.


Iako se slovački komesar nije posebno osvrnuo na poslovanje Rio Tinta u Srbiji, gigantska rudarska kompanija pokušava da obnovi ekološku dozvolu za rad na području Jadra, koja je opozvana u januaru 2022. nakon žestokog protivljenja ekoloških grupa i lokalnog stanovništva.
Šefčovič je rekao da je izvršna vlast EU u bliskom kontaktu sa Vladom Srbije i da joj pomaže da osigura da sve procene uticaja na životnu sredinu budu obavljene po „najvišim evropskim standardima“.

„Nadam se da ćemo videti dalji razvoj tog projekta, ali to je, naravno, odluka Vlade Srbije“, dodao je poverenik.

Čad Bluit, generalni direktor projekta Jadar u Rio Tintu, rekao je da će kompanija na leto objaviti procenu uticaja na životnu sredinu od 200 stranica.

Rio Tinto je saopštio da trenutno čeka odluku srpske Vlade i izrazila nadu da će nastaviti sa projektom – očekuje se da će isporučiti 58 tona litijum karbonata godišnje, što je dovoljno za pogon milion električnih vozila.

„Nemamo šta da krijemo, znamo da ćemo doneti najviše ekološke standarde i podržaćemo zajednice koje će doći da nas nadgledaju“, rekao je Bluit.



Glas javnosti/SI

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR