Glas Javnosti

OCEUBISTVO NA INSTITUTU ZA REUMATOLOGIJU: Načelnica fizikalne medicine VALJA SUPLEMENTE I SUMNJIVE INJEKCIJE ZA ZGLOBOVE

Društvo
Autor: Glas javnosti

Navršilo se šest nedelja od uspešne akcije zamene v. d. direktora Instituta za reumatologiju prof. dr Gorana Radunovića.

Strategija ponavljanja činjenice da se on „bahatio“ prekorima i „teškim uvredama“ koje je upućivao pojedincima koji su „bezazleno“ kršili „njegovo shvatanje“ radne discipline završila se početkom novembra 2023. uspehom i proslavom pobednika posle višemesečnog truda portala Nova S, novinske kuće Danas i TV N1, kao i iznenadne, čak i nezakonite pojave novog sindikata lekara!

Ništa novo i ništa posebno… U tih šest nedelja novi v. d. direktora Predrag Ostojić, koji je i sam bio u izvršnom odboru, kao i u štrajkačkom odboru novog sindikata, darovao je načelnička mesta na svim odeljenjima i u svim službama onima koji su doprineli njegovom postavljenju. Da kažemo, već mnogo puta viđeno…

Tom prilikom uklonjene su dve načelnice u zvanju docenta Univerziteta u Beogradu, kao i prethodni v. d. direktora u zvanju vanrednog profesora i šefa katedre za poslediplomsku nastavu, sa bilo kakvih rukovodećih radnih mesta. Nikome od štrajkača ne smeta što 50 odsto nastavnika u Institutu za reumatologiju sada nema mogućnost da u odeljenskim vizitama i upravljanjem bolničkim odeljenjem prenese svoja znanja studentima i poslediplomcima. To je pitanje koje se mora ticati i Medicinskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, pa će biti predočeno nadležnima.

Predsednici novog sindikata uručeno je mesto načelnice odeljenja na šestom spratu, gde se pored odraslih leče i deca, iako nivo akademskog obrazovanja i stručnog usavršavanja izabrane koleginice, nije bio na potrebnom nivou u skladu sa postojećom sistematizacijom radnih mesta u Institutu za reumatologiju. Ta sistematizacija iz januara 2023. je na velikom broju strana predviđala da načelnici bolničkih odeljenja budu nastavnici ili bar saradnici u nastavi na Medicinskom fakultetu, zbog potreba same fakultetske nastave. Onda je na web stranicama Instituta za reumatologiju osvanula ista sistematizacija, koja ovo više nije predviđala samo za to odeljenje. Nije nam jasno kako se to dogodilo, ali je razumna pretpostavka da je rukovodstvo ustanove o tome upoznato i da će to jednog dana objasniti, zašto i kako je nastao izuzetak baš na tom odeljenju, kada ga ranije nije bilo.

Koleginica koja je postavljena za načelnicu bolničkog Petog odeljenja samo je saradnik u studentskoj nastavi sa niskim pokazateljem naučnog uticaja, a bila je veoma aktivna u odborima novoformiranog sindikata, u protestima i kratkotrajnom štrajku. Treća koleginica iz istog miljea postaje načelnik ambulantno - konsultativne službe, iako je direktorova supruga zaposlena u preduzeću koje je u vlasništvu njenog muža. Četvrta je postavljena za načelnika dnevne bolnice i inovativnog lečenja. Ta poslednja koleginica je neposredno pre završnice događaja, koji su prethodili smeni prethodnog v. d. direktora, postala saradnik u nastavi iz interne medicine na našem Medicinskom fakultetu (u komisiji su bili docent Ostojić i prof. dr M. Š. B. kao predsednik), kao jedini kandidat, uprkos dugom studiranju na osnovim studijama od oko 11 godina i prosečnoj oceni na studijama malo preko osmice.


Foto: Sadašnji v.d direktora Doc Predrag Ostojić u društvu svojih novopostavlhenih načelnica i glavne sestre APO službe i Predsednice Sindikata medicinskih sestara/ Glas javnosti

- Jedino što je ovde problem je to što su na vratima završetka specijalizacija ili ispunjavanja konkursnih uslova bili mnogi drugi kandidati sa završenim studijama u roku i prosečnom ocenom  studiranja preko 9,5. Zaista se pitamo za motive, jer je koleginica u šestoj deceniji života i nema doktorat medicinskih nauka. Mesto načelnice službe za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju dobila je štrajkačica doktorantkinja u šestoj deceniji, čije su ambicije oduvek bile potpomognute saradnjom sa prodavcima suplemenata i injekcija za zglobove čija efikasnost i bezbednosti po pacijente nije dovoljno ispitana.


 Sve što se pojavljivalo na našem farmaceutskom tržištu, moglo je kod nje da se dobije u poneki zglob, a često i u više zglobova istovremeno. Ona se u radno vreme zdušno bavila ovakvim intervencijama, kojih je bilo na desetine dnevno, predstavljajući to svojom posebnom brigom za pacijente! - navode članovi grupe neimenovanih lekara.  


Foto:Glas javnosti

Kako i zašto se ova neformalna grupa okupila sa jednim ciljem, da „on“ ode jer je za većinu to bilo „oceubistvo“? Prethodni v. d. im je ranijih godina pomagao u pisanju radova, uradio za njih nepoznate statističke analize, usmeravao njihova znanja, pokazivao im metodologiju ultrazvučne dijagnostike, metodologiju naučnoistraživačkog rada, pa nam je jasno zašto su drevni Jevreji bili u pravu koristeći poslovicu „Nijedno dobro delo ne ostaje nekažnjeno“. Štrajkači se međusobno nikada nisu voleli ni cenili što ukazuje da su se udružili oko cilja da ubrzaju svoje karijere, a drugi da poboljšaju svoja primanja. Rogovi mogu da budu zajedno u istoj vreći kada se u nju sipa dovoljno meda, tada nema trenja i škripanja…

 

Kako nije podobno da „nelojalnim“ kolegama koje nisu želele da daju doprinos u medijima i protestima protiv svog direktora pruži mogućnost da se ostvare u svojim stručnim i nastavnim delatnostima, docent Ostojić dodeljuje prof. dr M. Š. B. mesto načelnice odeljenja i u isto vreme mesto pomoćnice direktora za medicinske poslove, iako je od ranije bila višegodišnji rukovodilac nastavne baze u institutu  opet zbog njenog doprinosa u protestima, a verovatno i predvodničke uloge u samom procesu. Drugi zaslužni kolega, koji je samoproglašeni ekspert estetske medicine i docent na Univerzitetu u Beogradu, zauzeo je dva načelnička mesta, na bolničkom odeljenju i u odeljenju za naučna istraživanja. Ime nećemo da pominjemo, da mu ne bismo smanjili zaradu u privatnoj praksi, ili još gore, pružili reklamu.


Foto:Glas javnosti

Na kraju smo osetili potrebu da se vratimo na početak. Kako je novi sindikat lekara nastao?

- Lekari koji su ga osnovali nisu bili spremni da čekaju dugotrajnu proceduru osnivanja novog sindikata, pa su istupili iz postojećeg Sindikata lekara i farmaceuta, Osnovne organizacije Instituta za reumatologiju, gde je ostalo dvadesetak dugogodišnjih članova. Oni su organizovali tajne sastanke, doneli zapisnik o promeni rukovodstva postojećeg sindikata iz koga su prethodno istupili i na nama nepoznat, ali jasno pravno neutemeljen način, postali isti sindikat sa istim imenom kao i onaj koji i dalje radi, sa istim matičnim brojem i napravljenim duplikatom (falsifikatom) pečata. To se sve dešavalo pred očima kolektiva, uz podršku sadašnjeg v. d. direktora docenta Ostojića.

Ali znate staru izreku – „ko se mača lati…“. Tako se može desiti da nekome iz njegovog kruga padne na pamet da napravi duplikat lične karte docenta Ostojića i da kaže, od danas sam ja docent Ostojić, v. d. direktora Instituta za reumatologiju. A Vi, gospodine Ostojiću, možete da idete kući i budete domaćin umesto nastavnika. Samo se još ne zna kuda će nas odvesti brojne tužbe koje su u procesu – upozoravaju lekari sa Instituta za reumatologiju.  

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Cacanska domacica u 31.12.2023 14:21:29 h
     0 
Neko suplemente a neko ce uskoro bugarske carape na pijaci.
od Deda Mraz u 27.12.2023 18:48:31 h
     0 
Kada ce nesto novo Nama je ovo bas zabavno. Nego,kako je na bolovanju, jel se pise neki rad ili clanak
od Neša u 23.12.2023 01:10:58 h
     0 
Kakve veze s mozgom ima ovaj što baljezga o alkoholizmu I sa ovim tekstom
od Istina boli u 23.12.2023 14:50:21 h
     0 
Znas ti znas :)
od Drajzer u 21.12.2023 19:07:34 h
     0 
Promene na nivou ličnosti osobe koja ima problema sa alkoholom se neminovno odražavaju na njegovo ponašanje, a samim tim i na njegov odnos prema okolini
od Duhovni otac u 21.12.2023 19:09:26 h
     0 
Muškarci teže ostavljaju piće, zbog rasprostranjenog mišljenja da bi „svako muško trebalo da pije“. S druge strane, među ženama je veliki broj obolelih od takozvanog simptomatskog alkoholizma – sklonije su „samolečenju“ alkoholom, misleći da će čašicom odagnati depresiju, usamljenost, probleme u vezi s razvodom, tegobe svake vrste
od Sudija M u 22.12.2023 09:57:22 h
     0 
Onaj koji naizmenično greši, a potom, kajući se, postavlja visoke moralne zahteve, izlaže se prekoru da je sebi isuviše olakšao situaciju.Sada snosi posledice.
od Pacijent umetnica u 22.12.2023 10:16:53 h
     0 
Kakva slika.Strajkaci protiv,kazu zmaja
od Pacijent umetnica u 22.12.2023 10:35:53 h
     0 
Zmajski red 1408
od Psihic u 22.12.2023 13:25:54 h
     0 
Vrlo cesto osoba nema uvid u problem, minimizira zloupotrebu alkohola, ili koliko je problema u životu povezano s upotrebom alkohola. Često alkoholizam biva neprepoznat i od stane lekara , naročito ukoliko ako je oboleli bolje obrazovan, višeg socio-ekonomskog statusa ili je žena koja ne odgovara stereotipu.
od Tanja u 20.12.2023 13:59:25 h
     0 
STRAŠNO!!! KAKAV BEZOBRAZLUK!!! Podrška za lekare iz Instituta. Kako vi uopste tamo normalno radite
od nenad u 20.12.2023 14:02:33 h
     0 
Pa ova je studirala 11 god i 8 prosek i NIKOM NIŠTA... KOME mi plaćamo da nas leči! Strašno
od Pacijent u 20.12.2023 22:03:32 h
     0 
Nema brige. Ako nas ne izleče, mogu da nas ulepšaju. Samo veselo.
od Pavao u 21.12.2023 12:53:33 h
     0 
Pošaljite sliku pomahnitale kako lepi nalepnicu na psihijatrijsko veštačenje, jer i dalje ima problema. Možda je u delirijumu deluje cirotično. Inače toliko književnih komentara iz usta kadra koji nema nikakav kulturni nivo, pogrešna gramatika, padeži ili upotreba reči... plaćene škole, poslovi... Pusta obećanja vam je dao samo da ga podržite, uskoro se sve ruši...
od Pomahnitala u 29.03.2024 11:02:07 h
     0 
Sta kaze ekspertiza Ili ces morati da radis bivsa
od Stevana u 21.12.2023 13:03:18 h
     0 
Najbesnija je ministarkina mini doktorka, o njoj ima sve
od Osvetnica u 20.12.2023 23:06:59 h
     0 
Kada nam se vracate bivsi i zaboravljeni Koliko moze bolovanje bez komisije
od Pacijent umetnica u 21.12.2023 08:14:25 h
     0 
Kakva slika.Dama sa oruzjem provokacije
od Šta to znači u 20.12.2023 22:13:44 h
     0 
da efikasnost i bezbednost inekcija koje dotična daje u koleno nije dovoljno ispitana Šta rade ispekcije dok nas tretiraju kao zamorce
od Dejana u 20.12.2023 21:47:06 h
     0 
Strasni su prevaranti. Hrani kuče da te ujede.
od Crnka u 20.12.2023 14:20:12 h
     0 
Jel mu i žena plavuša
od TAKVIM TEMPOM u 20.12.2023 14:43:51 h
     0 
Taman će u sedmoj deceniji da doktorira, a u osmoj da docentira... Ako je smrt ne preduhitri
od Prodanovićeva u 20.12.2023 18:11:36 h
     0 
VD i četiri jahačice apokalipse: Gazdarica, Preletačica, Sindikalka i Prekrasotica. Niko nije tražio, ali ipak gledamo... za kratko
od Pacijent u 20.12.2023 18:12:09 h
     0 
A za dr za estetiku sve je u pravu. Nema tu savesti. Slika i prilika zdravstva.
od Botox za sive celije u 21.12.2023 08:44:28 h
     0 
Moze peglanje bora kod dr nakon ove tuzne drame
od Dvorska luda u 20.12.2023 14:46:42 h
     0 
Trebao je kao i kralj Lir znati kome daje podrsku, naklonost i na kraju na koga da se osloni. Shakespearove drame su vecite i poucne a i tuzne.
od Zaljubljeni Sekspir u 21.12.2023 08:41:05 h
     0 
Najtuznije za zmaja koji je na bolovanju.
od Jasminapeti u 20.12.2023 15:44:05 h
     0 
Malo liči na špansku seriju, žalosno na šta liči zdravstvo u Srbiji ,ali to je verovatno odraz čitavog društva i naše svakodnevnice..
od Ljuba u 20.12.2023 14:14:01 h
     0 
Kakva država takva i reumatologija
od Nenad u 20.12.2023 13:56:20 h
     0 
Ma politika se umešala u zdravstvo.... EJ bre! pa ko će da nas leči polusvet
od Marko u 20.12.2023 11:12:28 h
     0 
Auuu ljudi, pa je li to moguće Pa ovo je prevara veka! Čitam i ne verujen.
od Milica u 20.12.2023 10:04:36 h
     0 
Prof. Radunović, jedan jedinstveni, možete da se busate, bijete u grudi, nema leka za vas, ostajete to što jeste, a vi znate šta ste! Zamolite ga da vas nauči nešto dok je u institutu, inače za vas mrka kapa. Eto toliko, šta ima dalje pričati, a nevaspitane osobe koje ostavljaju ovakve komentare, ne smeju inače u oči da ga pogledaju, valjda od stida ako ga imaju, na kraju krajeva većinu je zaposlio ili bio posrednik, znaju oni to, i mnogo dobrog im doneo
od Ana u 20.12.2023 16:25:13 h
     0 
Možete li molim Vas da pojasnite šta ste hteli da kažete Zamolite ga da vas nauči nešto dok je u institutu, inače za vas mrka kapa. To nam neke lepe vesti možda donosite
od Miloš u 19.12.2023 20:01:20 h
     0 
Nešto što nikome nije sporno: dolaskom novog direktora kalirao je kadar, postavljanjem nestručnih ljudi na odgovorna mesta a neradnici su i dalje neradnici, na večitim bolovanjima. Aplauz
od Lepotica u 19.12.2023 20:51:47 h
     0 
Drugi stil pisanja, onako prozaicno. Ja sam se rasplakala
od Slepotica u 20.12.2023 15:36:04 h
     0 
Mila nivo tvog književnog znanja je zaista prozaičan . To što si htela da kažeš se kaže drugačije na srpskom jeziku čije poznavanje očito nije potrebno da bi radila u ovoj porodičnoj firmi.
od Stanislav u 19.12.2023 20:55:47 h
     0 
Ove dve smenjene docentkinje se u medicinu razumeju malo vise od medicinske sestre u domu zdravlja u Surdulici, a mozda ni toliko
od Sudija u 19.12.2023 21:36:17 h
     0 
Hitna smena novog direktora koji je pod štrajkačkom palicom.Propast u najavi
od Posrnuce u 19.12.2023 22:13:18 h
     0 
Jel moze sledeci put kraci tekst tesko je ispratiti ko je kome sta rekao U isto vreme je smesno i tuzno
od Pacijent umetnica u 19.12.2023 23:02:09 h
     0 
Kakva slika.Grejanje na cetiri vatrice.
od Milisava u 20.12.2023 00:37:41 h
     0 
Evo nove epizode serije o friziranju u radno vreme, izmišljenom bolovanju kad se prohte, parkiranju besnih auta na mestu za invalide, kupovini nameštaja u inostranstvu za tuđe pare i o tuđem trošku, proneveri ogromnih sindikalnih para i drugih korisnih događaja. Imenujte te neimenove lekare da ih drugi ne bi pobrkali sa vrednim i poštenim.
od Kumica u 20.12.2023 08:39:00 h
     0 
Kako nadahnuto.. OCEUBISTVO. Presmesni ste.